Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Bakancsot, ruhát, kenyeret és könyvet visz a rászorulóknak a könyvtáros

Lázár Tünde könyvtáros szerint a gyerekeket csak az olvasás és a tudás vezetheti ki a szegénységből. Tavasztól késő őszig, akár havonta többször is, adományból kapott használt ruhákkal, játékokkal, kisbútorokkal vagy épp élelmiszerekkel megpakolva indul el körben a faluban egy elektromos, gumikerekű kis vonattal Lázár Tünde, tiszanánai könyvtáros. Sorra járja a szegényebb családokat, és mindenhová azt viszi, amire éppen szükség van. A csomagok között olykor könyvek is lapulnak, a 2500 lelkes településen ugyanis minden újszülött, érkezzen bár tehetősebb, vagy nagyon szegény családba, könyvkelengyét kap ajándékba - erre 2018 óta minden évben 3-400 ezer forintot költ az önkormányzat. Az ötletgazda azt vallja: nemcsak a testet kell táplálni, hanem a szellemet is, mert a nyomorból igazán kitörni csak tudással felvértezve lehet, aminek megszerzését nem lehet elég korán kezdeni. A segítség itt általában nagyon gyorsan és konkrét formában kell, ezért is "hasznos", hogy a könyvtáros egyben önkormányzati képviselő, a szociális bizottság tagja, sőt a Vöröskereszt helyi vezetője is.
Önállóan működő falusi könyvtár Heves megyében négy-öt ha akad, ezek egyike a tiszanánai. Máshol inkább az a jellemző, hogy a megyei könyvtár fiókegységeként működnek, vagy épp mozgó bibliotéka jár a falvakba, s az is előfordul, hogy egy művelődési házban kapnak kis helyet a könyvek, ahonnét heti egy-két alkalommal lehet csak kölcsönözni.
- A mi önállóságunk egyben szabadságot is ad, hisz így rajtunk múlik, mennyi életet lehelünk a falak vagy épp a kötetek közé - mondja. Ráadásul csodákat úgy kell tenni, hogy az önkormányzat égisze alatt működő intézmény éves költségvetése - benne az ő fizetésével - nem haladja meg a hétmillió forintot.
Lázár Tünde is többféle missziót vállalt magára az elmúlt harminc évben, amióta átvette elődjétől a mára 18 ezer kötetesre fejlesztett könyvtárat. Nemrégiben egy program keretében például a helyben élő méhészeket keresték fel sorra egymás után, így derült ki, hogy a faluban 42 család él meg, vagy egészíti ki a jövedelmét abból, hogy méheket tart.
Nyaranta nemcsak olvasótábori gyerekeket visz a kis elektromos vonat műbőrrel borított ülésein, de a folyóparti sportvetélkedőre is ezzel szállítja a falu nyugdíjasait. A két korosztály közötti digitális szakadékot sajátos módszerrel hidalják át: mindkettőnek megmutatják, milyen érték rejtőzik a másikban.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról