Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Barátságos terek: kisgyermekes hallgatók segítése felsőoktatási könyvtárakban

A felsőoktatási könyvtárak sokféle hallgatót szolgálnak ki, de sokszor figyelmen kívül hagyják a kisgyermekes diákokat. Azok a hallgatók, akik szükségből vagy szándékosan gyermekükkel együtt mennek a könyvtárba, sajátos igényekkel rendelkeznek. Ezeknek a hallgatóknak a kiszolgálása, akik nehézségekkel szembesülnek a főiskolán és a diploma megszerzése során, elsőbbséget kellene, hogy élvezzen a felsőoktatási könyvtárakban. Ha segítséget kapnak, jobban tudnak tanulmányaikra összpontosítani, tudományos céljaikat elérni, és csökkenthető lemorzsolódási arányuk. A cikk anekdotikus bizonyítékok felrajzolásával kezdődik, majd áttekinti a kisgyermekes hallgatókról szóló szakirodalmat. Ezután vizsgálja és elemzi a nagy amerikai egyetemek könyvtárainak kisgyermekekre vonatkozó szabályzatait. Az egyetemi könyvtárak fele nem rendelkezik erről a kérdésről, s van néhány, amelyik nem enged be felügyelettel sem gyermeket a könyvtárba, míg néhány könyvtár megengedő, és helyiségeket is biztosít gyermekek számára. A vizsgálatból kiderül, hogy a felsőoktatási könyvtárak még mindig tudnak fejlődni kulcsfontosságú területeken. A cikk végezetül megoldásokat kínál arra vonatkozóan, miképpen tudná egy felsőoktatási könyvtár a kisgyermekes diákokat szolgálni különböző térbeli és pénzügyi korlátok közepette, valamint azokra a potenciális aggályokra is rávilágít, amelyek visszatarthatják a könyvtárakat az egyetemi közösség e csoportjának a kiszolgálásától. Ezt az elemzést kiegészíthetik a könyvtárakkal folytatott további vizsgálatok arról, hogyan dolgozták ki szabályzatukat és hajtották azt végre, illetve interjúk a kisgyermekes hallgatókkal arról, mit szeretnének, és mire volna szükségük a felsőoktatási könyvtárban. (Barátságos terek: kisgyermekes hallgatók segítése felsőoktatási könyvtárakban; autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról