Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Bátorító példákat közvetíthetsz az érdekérvényesítésben gyengébb embereknek!

Heni a harmadik gyerekét várta, amikor a 34. héten megindult a szülés. A gyors lefolyású szülés után alig pár másodpercig tarthatta kezében koraszülött kisfiát, Benjámint, amikor elszakították tőle. Hiába volt a szülés komplikációmentes, hiába sírt fel Benjámin és mutatott jó életfunkciókat, csak naponta kétszer fél óra látogatási időt engedélyeztek az édesanyának. Heni hiába könyörgött a nővéreknek, a főorvosnak, hiába járt szülés után legyengülve a dolgozók nyakára, nem engedték, hogy több időt tölthessen a kisfiával, akár csak mellett ülve. Heni története a bírósághoz fordulásról, az ebben rejlő lehetőségekről és kockázatokról szól.

A bírósági ítéletnek az egyéni igazságszolgáltatáson kívül társadalmi jelentősége is van.
- Kihathat fontos rendszerek, intézmények, jelen esetben például a kórházak működésére. A jogászok egyik legfontosabb feladata, hogy a megbízóik számára azonosítsák a kockázatokat és tanácsokat adjanak azok elkerülésére.
Heni példájánál maradva, a kórházak jogászai figyelik a bírósági ítéleteket, s mivel a kórházak szeretnék elkerülni a pereket, a kártérítés fizetését, így a gyakorlatot alakítják a bírósági döntések. Természetesen egyetlen jogerős ítélet alapján nem fog megváltozni mindenhol a rossz kórházi gyakorlat.
- Ugyanakkor egy ilyen döntés még legalább három úton hozhat változást. Egyrészt hivatkozási alapul szolgálhat más hasonló ügyekben, s több ilyen ügy már nagyobb eséllyel hat ki a rossz gyakorlatokra. Emellett a bíróságok döntését jogvédő szervezetek, itt például a szülészeti jogsértések, a szülészeti erőszak ellen küzdő szervezetek használhatják a munkájukban.
Fontos hatás az is, hogy egy nyertes ügy megerősíti az embereket abban, hogy nem kell eltűrniük a jogsértést.
Heni ügye azt üzeni azoknak a nőknek és családoknak, akik hasonló méltatlan helyzetet éltek át, hogy nincs rendben, ami velük történt, és lehet mit tenni.
Összességében a probléma megfogalmazása és elismerése az első lépés a rendszerszintű változások felé. A bírósági eljárások ráadásul végkimenetelüktől függetlenül, sőt, befejezésük előtt is hatással lehetnek jogsértések megelőzésére.

Kapronczay Stefánia az emberi és a polgári jogok érvényesítésének lehetőségeiről szóló korábbi cikksorozatának minden írását itt link találod.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról