Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Befellegzett a csörögi tanodának -- nem volt engedélyük a könyvtár használatához

Egy csörögi alapítvány hátrányos helyzetű gyerekeknek szervezett tanodát, kirándulni vitte őket, fűtőanyagot gyártott, és önkénteseket toborzott, az önkormányzat szerint mégis mennie kell a falu könyvtárából, mert nem volt papír arról, hogy használhatják a helyiséget. Van, aki szerint az új polgármester csak féltékeny a sikerekre, egy képviselő pedig le is mondott.
Nem működhet tovább a csörögi tanoda, miután a kétezer fős falu önkormányzata úgy döntött, mennie kell a főleg roma gyerekekkel foglalkozó programnak. Az Index cikke link szerint a Mahájána Alapítvány három éve tart tanodás foglalkozásokat a művelődési házként is működő könyvtárban 3-16 éves gyerekeknek. A program eredetileg magánkezdeményezésből indult, csak később hozták létre az alapítványt, amely most már videószakkört és kirándulásokat is szervez a gyerekeknek, sokan így jutottak el a Csodák Palotájába, a Tropicariumba és színházba is. (Abcug)
-- A polgármester szerint azonban ... alapítványi foglalkozás a könyvtár működését is veszélyeztette... A gyerekek ugyanis hangoskodtak. 'A könyvtár azért van, hogy könyvet kölcsönözzünk, olvassunk ott, használjuk a számítógépet, beszélgessünk a könyvtárossal' -- sorolta a polgármester a 2,5 millió forintos könyvállományt őrző könyvtár feladatait. Igaz, a csörögi könyvtár emellett művelődési házként is működik -- amiért normatívát kap az önkormányzat --, és ott tartja üléseit az önkormányzati képviselő-testület is.
A jelenlegi könyvtáros elzárkózott a nyilatkozattól, elődje viszont elmondta, valóban szólni kellett néha, hogy halkabban legyenek a gyerekek, de ez ellen soha senki nem emelt kifogást. 'A foglalkozások megtanítják a gyerekeket távlatokban gondolkodni, abban a nagy céltalanságban, amit maguk körül látnak, és ami miatt a drogok is terjedőben vannak. Látniuk kell, hogy érdemes tervezni, eljutni valahonnan valahová, szakmát tanulni, hiszen a legtöbben nyolcadik után már kimaradnak az iskolából -- mondta Kóródi Szidónia. -- Ez segít megérteniük, hogy érdemes egy olyan utat bejárni, akkor is, ha nem látszik rögtön az eredmény. Épp ezért aggódom a tanoda sorsáért.'

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról