Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Beismerjük-e a könyvtárügyünk hibáit, hogy fejlődni tudjunk?

A tudományos munka: folyamat. Gondolkodásmód. A tények gyűjtése mindennek csak egy kis szelete, de nem a célja. A tudomány végső célja az objektív valóság lehető legjobb megértése, vagyis bizonyítékokon alapuló megértése. Az egyetlen gond az, hogy az ember nem tökéletes. Félrevezethetők vagyunk - és saját magunkat nagyon könnyen becsapjuk. A tudományos munka szerves része tehát elfogultságunk minimalizálása. E folyamat része az is, hogy beismerjük, ha tévedtünk.
... Miután bejelentették a nagy hírt, más csillagászok is hozzászóltak, ezért Lyne és Bailes újra átnézték az adatokat, és rádöbbentek, hogy kínos hibát ejtettek. ... Andrew Lyne-re tehát nehéz feladat várt: be kellett ismernie a tévedésüket. 1992-ben az Amerikai Csillagászati Társaság ülésén, amely a világ csillagászainak legnagyobb találkozója, felállt és bejelentette, hogy hibát követtek el, és hogy a bolygó nem létezik. Ami ezután történt - ez a kedvenc részem -, csodálatos volt. A többiek megéljenezték. A csillagászok nem haragudtak rá, senki sem akarta megbüntetni. Megdicsérték az őszinteségéért és a becsületességéért. Fantasztikus! A tudósok emberek!
Lyne lejön az emelvényről. Utána Aleksander Wolszczan következik. Fogja a mikrofont, és azt mondja: "Nos, Lyne csapata nem talált pulzárbolygót, az enyém viszont igen, nem is egyet, hanem kettőt. Ismerjük a problémát, amivel Lyne-ék szembesültek, azt is bekalkuláltuk a számításainkba, és a mi bolygóink valódiak." És igazuk volt. Sőt, néhány hónapra rá egy harmadik bolygót is találtak a pulzár körül. Ez volt az első exobolygórendszer, amit felfedeztünk. Az idegen csillagok körüli bolygókat hívjuk így: exobolygók. Ez valami csodálatos!
Az emberiség története során két kezünkön meg tudtuk számlálni naprendszerünk bolygóit. Ma pedig tudjuk, hogy mindenfele vannak. ... De nemcsak tudományos munkára, csillagvizsgálók adataira támaszkodik, hanem a csillagvizsgálókat építő, méréseket végző kutatókra is, akik hibáztak, és ezt beismerték, és akiknek a hibáiból más kutatók tanultak, és a tanultakra építve továbbkutattak, és feltérképezték helyünket a világegyetemben. Az igazságot így lehet megtalálni. A tudomány akkor működik a legjobban, ha emberarcú mer lenni.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról