Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Belemásztak a kutatók értékláncába - a középkori mémprojekt kapcsán

Nem volt-e visszatetszés a komoly tudósók részéről? (Mármint hogy a holland Királyi Könyvtár mémek készítésére alkalmas felületet készített középkori kódexek illusztrációiból.) A kérdésre Kees Teszelszky, a Hollandiai Mikes Kelemen Kör, a Magyar Információbrókerek Egyesülete és a KIT hírlevél közös rendezvényének egyik előadója, a Királyi Könyvtár munkatársa válaszolt:
- Dehogy! Ők kezdték, mi pedig tőlük vettük az ötletet. A komoly tudósók ugyanis saját anyagaikból készítenek mémeket, és egymás között küldözgetik őket - válaszolta az előadó. - Rájöttünk, hogy ez nem csak a tudósóknak érdekes, hanem tágabb közönségnek is. Ugyanakkor vigyáznunk is kellett, a középkori forrásokban gyakori vallási témákkal nem viccelnénk. Erre figyeltünk.
Egy következő kérdésre Kees kifejtette, hogy ezt a projektet konkrétan nem folytatják. Nehéz a kezdeményezés ugyanis egy olyan konzervatív közegben, mint egy könyvtár. Viszont a minap utánanézett, hogyan lehet mozgóképeket, animációt készíteni a meglévő középkori képekből.
A lesz-e a mémhasználóból olvasó? kérdésre válaszolva: az adatok azt mutatják, hogy nagyon sokan bejöttek (két és fél hónappal a megnyitás után már több mint 11 ezer mémet készítettek; további adatok: link ), olyanok is, akik eddig nem érdeklődtek a középkori gyűjtemény iránt. Az persze nem reális, hogy minden érdeklődőből könyvtárhasználó lesz. (ref.: MG)

A kutatók fő értéklánca a kutatás - összegzés - publikálás / előadás, vagy ennek valamilyen változata. Ugyanakkor a sokat jelentenek a személyes kapcsolatok is; ki kinek a gondolatát ismeri meg szakmai-emberi kapcsolatfelvétel során. Aminek egyik informális eszköze lehet a tudományos mém is. Ezt leste el a Királyi Könyvtár három lelkes főből álló projektcsapata és járatta csúcsra általa saját elismertségét is. (MG)

Hírforrás: Hollandiai Mikes Kelemen Kör
2021. május 05.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=belemasztak_a_kutatok_erteklancaba_-_a_kozepkori_memprojekt_kapcsan
Régebbi hírforrás(ok): Készítsél középkori mémeket a könyvtár interaktív felületén! - online előadás márc. 10-én link Megmérték: a Királyi Könyvtár mémes projektjének sikere többszörösen meghaladta az elvárásokat link Ne mi, öregebb könyvtárosok találjuk ki, hogy mi jó a célcsoportnak, hanem a célcsoport maga link Kreativitás gerjesztése szusival és pizzával - holland Királyi Könyvtár link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról