Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Benchmarking információs és könyvtári szolgáltatásokban

A Könyvtári Figyelő napokon belül megjelenő 3. számának külföldifolyóirat-szemléjében találtuk: A brit könyvtárak fejlődésében alapvető szerepet játszó felsőoktatás minőségirányításának keretében -- az adófizetők pénztárcáját okosan kímélendő -- benchmarkingot végeznek: "Nagy-Britanniában a könyvtár- és információtudományi képzés minőségbiztosításának legfőbb felelőse a Felsőoktatási Alap Tanácsa - Higher Education Funding Council (HEFCE) -, melynek törvény által előírt kötelessége az oktatás minőségének ellenőrzése. Az elsődleges cél annak biztosítása, hogy az adófizetők pénze csakis megfelelő minőségű oktatási programokra legyen költhető. 1990-től a felsőoktatási intézményekben kétfajta minőségbiztosítási eljárás működik. Az egyik magának az intézménynek a működését van hivatva vizsgálni, a másik pedig az egyes szaktárgyak oktatásának minőségbiztosítási eljárása. 1997-ig, a független Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hivatal - Quality Assurance Agency for Higher Education (QAA) - megalakulásáig maguk az egyetemek, illetve a HEFCE látta el ezeket a feladatokat. A QAA szerepéről és működésének részleteiről honlapjuk ad bővebb tájékoztatást (link - F: Driving change in the profession: subject benchmarking in UK library and information management / Marion Huckle. In: Libri 52 (2002) 4 p. 209-213. Ref.: Benchmarking a könyvtári és információszervezési szakterületen az Egyesült Királyságban / ref.: Fazokas E.
-- Benchmarkingról korábbi Könyvtári Figyelő-referátumokban pl.: Hatékonyság és minőségmérés a könyvtári ügyfélszolgálatban benchmarking módszerrel (2000/2), A benchmarking terjesztésének szükséges volta a könyvtári-tájékoztatási szektorban (1997/2).

Hírforrás: Könyvtári Figyelő 2003/3.
2003. október 15.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=benchmarking_informacios_es_konyvtari_szolgaltatasokban
Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő 2003/3.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról