Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Bepanaszolt gyerekkönyv - meleg-motívum a Bibliaövezet iskolai könyvtáraiban

2004-ben jelent meg az And Tango Makes Three című, igaz történetet feldolgozó, kisgyerekeknek szóló mesekönyv, amit még ma is támadnak az állítólagos családellenessége miatt, és hasonló indulatokat váltott ki, mint a Magyarországon nemrég megjelent Meseország mindenkié. A mesekönyv egy minden elemében megtörtént esetet dolgozott fel.
Az Illinois állambeli Shilohban néhány szülőt felháborított a könyv létezése, Lilly Del Pintót egész pontosan az, hogy az ötéves kislánya a könyvtárból ezt a mesét hozta haza. Del Pinto azt követelte, hogy ez a könyv kerüljön inkább a felnőtteknek szóló szekcióba, ahonnan a gyerekek csak engedéllyel vehetnék ki a shiloh-i iskolai könyvtárból. Akkor a könyvtár felelőse, Jennifer Filyaw nem tágított, és ragaszkodott ahhoz, hogy ez a könyv igenis a 4 és 8 év közötti gyerekeknek való. Filyaw elmondta, hogy egy iskolai könyvtár feladata az, hogy a teljes társadalmat kiszolgálja, amibe beletartoznak különböző családok, vallások és hitek. A kerületi ügyész véleménye az volt, hogy ha a könyvet átpakolják egy másik, felnőtteknek szóló polcra, az kimerítené a cenzúra fogalmát.
Missouri államban [mely szintén a Bibliaövezet állama] pár panaszkodó szülőnek sikerült azt elérni, hogy Parnell és Richardson könyve a nem-fikciós polcra kerüljön azzal az indokkal, hogy igaz történet alapján készült. A helyi könyvtárhálózat vezetője akkor azt nyilatkozta, hogy így kevesebb az esély arra, hogy az olvasókat váratlanul fogja érni a könyv témája. Charlotte városában egy időre lekapták a könyvtárak polcairól, de nem sokkal később visszarakták. A Virginia állambeli Loudounban egy szülő addig kötötte az ebet a karóhoz, amíg a könyvet le nem vették a könyvtár polcairól, igaz, a gyűjteményben maradt, de pont a célközönség nem férhetett hozzá.
Az And Tango Makes Three már megjelenésének évében a legtöbbet bepanaszolt könyv lett az Amerikai Könyvtárak Szövetségénél (ALA). Aztán 2006-ban, 2007-ben, 2008-ban is az lett. 2009-ben az Alkonyat letaszította a trónról. De 2010-ben megint visszamászott az első helyre. Ismétlem, egy pár oldalas, kedves, szépen illusztrált gyerekkönyvről van szó, amit meglátva felnőtt emberek vették a fáradságot, és beadtak egy hivatalos panaszt a könyvtáraknak, olyan indokokkal, hogy "nem felel meg a korosztálynak", "vallásos nézete van", esetleg "családellenes", vagy egyszerűen csak annyi volt a panasz, hogy "homoszexualitás". Az mindegy volt aztán, hogy közben Barack Obama lett az elnök, mert a könyv 2012-ben, 2014-ben, és 2017-ben is ott figyelt a legtöbb panaszt kiváltó könyvtári könyvek listáján link . Még 2019-ben is befért a 10. helyre, a Harry Potter-sorozat mögé, 14 évvel a megjelenése után.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról