Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Beszélgetés, mint könyvtári nyelvi szolgáltatás

Németországban legalább 50 éves hagyománya van a migránsok, menekültek szabályozott fogadásának. Ezért - akárcsak számos más befogadó országban - a társadalom legkülönbözőbb szeleteiben megtalálhatók az integrálással kapcsolatos tevékenységek (egyházban link , oktatásban, civil szervezetekben, rendezvényszervezésben link ). Annak ellenére, hogy nem beszélhetünk teljes sikerről, a folyamat masszív, stratégiai, ahogyan azt számos gazdasági és társadalmi eredmény is alátámasztja. A könyvtárakban egyik ilyen integráló tevékenység a Dialog in Deutsch (német párbeszéd) c. beszélgetőóra, melyről itt link közlünk fotókat.
A Hamburgi Városi Könyvtárban egyszerű szövegű megállítótábla jelzi, mikor tartanak ilyen, legfeljebb 6 személyes beszélgetőórákat azoknak, akik erősíteni kívánják német beszédkészségeiket. A részvételt erősíti, hogy a letelepedéshez német nyelvismeretre van szükség. Ők leginkább frissen érkezett bevándorlók, közülük is a közoktatásból már kikerültek. (A gyerekek az iskolában sajátítják el a nyelvet.) Az érdeklődők bátorításában sokat segít, hogy a könyvtárban szemmel láthatóan migrációs hátterű könyvtárosok is dolgoznak, ami által komfortosabban érzik magukat a betérők.
A könyvtár szempontjából a tevékenység egyben a marketing része. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2021. szeptember 13.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=beszelgetes_mint_konyvtari_nyelvi_szolgaltagtas
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról