Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Beszélgetésen alapuló könyvtárosság. A közösségi tudás új potenciálja

A Libraries Transform Communities kezdeményezés keretében a könyvtárak egyre többet beszélgetnek el módszeresen, 90 és 120 perces alkalmak során az általuk szolgált közösség tagjaival, hogy felmérjék a közösség életével kapcsolatos igényeiket, és a későbbiekben egy-egy téma szakértőivel összehozzák őket. Tapasztalataikat havonta megosztják kollégáikkal. E szakmai beszélgetéseknek az a célja, hogy a könyvtári szolgáltatások jobban integrálódjanak a közösség életébe.
Általában véve, amikor egy közösséghez tartozunk, akkor elkötelezzük magunkat a beszélgetésre. Az elvi fejtegetések mellé a szerző egy esettanulmányt és különböző modelleket is ismertet. Az esettanulmány arról szól, hogy Irakban és Afganisztánban szolgált veteránok által elmesélt történetekből virtuális kiállítást állítottak össze, amely eredeti videókat, fényképeket és interjúkat tartalmazott. A kiállítás címe War Ink (kb. háborús tinta) volt, utalva a veteránok emléktetoválásaira, amelyeknek nagy a jelentősége a katonai kultúrában. A kiállítás előkészítése során együttműködtek a háborús veteránok és szervezeteik, kaliforniai könyvtárak és egy korábban katonaorvosként működő szociológus (ő volt az érintett közösség "nagykövete"). A projekt fő szervezője a könyvtáros szerző volt. A munkák során mindvégig arra törekedtek, hogy a projekt eredményeként a veteránok jobb szolgáltatásokban részesüljenek, tájékozottabbak legyenek oktatási, elhelyezkedési és gyógyulási lehetőségeikről. A vállalkozás sikerének kulcskérdése volt a közösségi kapcsolatrendszer. A kiállítás látogatóit arra buzdították, hogy fejtsék ki véleményüket, lépjenek kapcsolatba a veteránokkal, civil érdeklődőkként kérdezzék ki őket háborús tapasztalataikról - erre számos jó példa is volt. (Beszélgetésen alapuló könyvtárosság. A közösségi tudás új potenciálja; ref.: Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról