Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Beszélő robot a könyvtárban -- rutinkérdésekre

A cikk annak a Nebraska-Lincoln Egyetemen lefolytatott robotkísérletnek a leírására vállalkozik, melynek során a könyvtárra és a könyvtár dokumentumaira vonatkozó kérdéseket automatikusan válaszolták meg. A beszélgető robotot (chatbot) SQL adatbázis alkalmazásával fejlesztették ki -- ebben tárolták a kérdéseket és a válaszokat --, és mesterséges intelligenciájú jelölőnyelvi metaadatokat használtak. A felhasználói interfész elkészítéséhez a PHP-t használták, melyet a Program-O-ból adaptáltak. A nyílt forrású PHP programot úgy módosították, hogy támogassa a jobb képernyő-megjelenítést és a beszélgetőrobot-képernyőn megjelenő URL-ek indítását. Az adatbázis tartalma könyvtári weboldalak 'bányászata' és chatfórumok elemzése révén gazdagodott.
A beszélgető robot megállás nélkül és egyenletesen 'dolgozik' a hét minden napján, fejleszthető, mint az állomány, a szolgáltatások vagy a személyzet, és mindezt olyan játékos interfészen, ami megragadja a felhasználók figyelmét. Feleslegessé teszi a bonyolult navigációs rendszereket és hosszú találati listák böngészését, és képes a kérdéseket a 'valódi' könyvtárosokhoz továbbítani.
Noha a beszélgető robotok már évtizedek óta léteznek, alig van alkalmazásukról szóló közlemény a könyvtári szakirodalomban. (autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról