Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Betegítő tabusítástól a szexoktató applikációig - könyvtárak is segíthetnének

A hivatalos adatok szerint Magyarországon 2018-tól mintegy 40 százalékkal több szifiliszes megbetegedés volt. Más nemi betegségeknél nincs ilyen kiugrás, de a valóságban sokkal rosszabb a helyzet, mint amit az egészségügyben rögzített adatok mutatnak. Tisza Tímea bőr- és nemigyógyász szakorvos is azt mondja, hogy az állami szűrővizsgálatok és a prevenció hiánya mellett a magyarok szexuális tudatosságával is gondok vannak.
"Miközben egyetlen kattintással a legkeményebb pornót is letölthetjük a telefonunkra, ha a betegségek oldaláról közelítjük meg a kérdést, hirtelen mindenki prűddé válik. Én is számos olyan esettel találkozom, amikor a szülő azért nem adatja be HPV-oltást a gyerekének, mert "az ő lánya nem olyan", miért lenne szüksége egy vakcinára, ami nemi betegség ellen véd" - tette hozzá.

Az orvosok körülbelül 80 százaléka nem jelenti le a járványügynek az adatokat. Tisza Tímea szerint a fertőzések elleni másik kulcs az oktatás lenne, ezért tartja például óriási hibának, hogy kitiltották a szexuális felvilágosítással foglalkozó civileket az iskolákból. "A gyerekeket teljesen magukra hagyták. Pedig, ha nem kapnak támpontot, akkor az internetről fognak tájékozódni, ott viszont teljesen ellenőrizetlen információkkal is találkozhatnak, ami egészségügyi szempontból kifejezetten veszélyes" - mondta.

Éppen ezért úgy látja, már felső tagozaton el kell kezdeni a szexuális edukációt, különben a tinédzserek úgy mennek bele az első együttlétbe, mintha orosz ruletteznének. A mai fiatal generációt mégis pozitívan látja: fesztiválokon végzett felméréseik szerint a 18-35 éves korosztály kifejezetten nyitott és érdeklődő a témával kapcsolatban. "Ehhez képest míg Nyugat-Európában már külön szexoktató applikációk is léteznek, mi Magyarországon még mindig úgy csinálunk, mintha az embereknek nem lenne nemi élete, ha meg van, az csak gyereknemzésre való" - tette hozzá.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról