Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Betiltott szerző egy pihenőhely névadója az autópályán New Jersey államban

Ritkán lesz egy író próféta saját hazájában, főleg, ha művei 35 éve állandóan szerepelnek a betiltott könyvek listáján.
A gyerek- és ifjúsági könyveiről híres Judy Blume link New Jersey állam szülötteként különös elismerésben részesült: a 277.45 km hosszú autópálya, a Garden State Parkway link egyik pihenőhelyét nevezték el róla. Az óriási útjelzőkön kívül ezt tábla is hirdeti a nemrég felújított pihenőhely és szolgáltatási terület főépületének falán. Kilenc másik pihenő kapta korábban az állam híres szülöttei nevét, mint például a rocksztár Jon Bon Jovi link és a baseball játékos Larry Doby link . A terv szerint többek között a következő hírességekről fognak még pihenőt elnevezni: Whitney Houston, James Gandolfini, Toni Morrison és Frank Sinatra.

Judy Blume neve gyakran szerepel az ALA leggyakrabban vitatott könyvek listáján link . A 84 éves szerző az egyik legbefolyásosabb és legismertebb gyermekkönyvíró a világon. 29 könyvét 82 millió példányban 32 nyelven adták ki. Több mint 90 irodalmi elismerést kapott.
A cenzúra minden formája elleni bátor kiállásáért 2009-ben az írónőt elismerésben részesítette a National Coalition Against Censorship (Országos Koalíció a Cenzúra Ellen link ), amely a cenzúra elleni küzdelemben támogatja az iskolákat és könyvtárakat. Judy Blume nevének szembetűnő elhelyezése azt is illusztrálja, hogy New Jersey állam könyvtáraiban link igenis van helye a máshol betiltott vagy vitatott könyveknek, és a tanárok és könyvtárosok igyekeznek megőrizni a gyerekek nyitott szemléletét a kritikai gondolkodás fejlesztésével a mai polarizált, gyűlöletbeszéddel tele világban is. (szerző és ref.: Hajnal Ward Judit)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról