Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szakdolgozatok hozzáférési szintjei -- hogyan változik a hallgatók hozzáállása?

A BGF Gazdálkodási Kara (Zalaegerszeg) a szakdolgozatok megőrzésének három szintjét alakította ki: legszabadabb a szerző engedélyével a weben is hozzáférhető (link ezt követi a csak helyben, a kutatóhelyek hat számítógépén, elektronikus formában megtekinthető dolgozatállomány. A harmadik szintet a főiskola tanulmányi és vizsgaszabályzata szerint a szakdolgozatban érintett szervezet / vállalkozás kérésére titkosított dolgozatok alkotják, melyek csak a titkosítást kérő jóváhagyásával kutathatóak, de ez nem jellemző, így csupán tartós és biztonságos megőrzésüket kell megvalósítani. Az utóbbi években növekszik a weben szabadon kutatható dolgozatok száma: a könyvtárosok aktív felvilágosító tevékenységet fejtenek ki annak érdekében, hogy a végzős hallgatókat meggyőzzék arról: ha már kedvelik az online megosztást, hát gyakorolják saját műveikkel is. A könyvtár ebben társgyűjteménye, a BGF Külkereskedelmi Kar könyvtárának (Budapest) jó gyakorlatát követi, melynek honlapján 2003-tól évről-évre több tucat diplomamunka elektronikus változata érhető el LINK (link
A nyilvánosságra hozatallal a hallgató segíti iskoláját (hiszen felsőoktatási portálok szabad hozzáférésű tartalmait gazdagítja), segíti a kutatást a hozzáférési korlátok lebontásával, valamint önmagát is, hiszen dolgozatára egy foglalkoztató vagy fejvadász cég is ráakadhat és akár fantáziát is láthat a szerző alkalmazásában. Végül: a nyilvánosságra hozatal tudatában készített dolgozatok minősége általában jobb, de legalábbis nem valószínű, hogy plágiumot követnének el bennük. Napjainkban már ez is valami :-) (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról