Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Bibliobox - jogi szabályok a használatra

A könyvtár szempontjából lényeges, hogy az értékes dokumentumokat ne lehessen biblioboxon keresztül visszajuttatni; erről az olvasókat megfelelően tájékoztatni kell. Bizonyos dokumentumtípusok pedig sérülékenységük miatt nem alkalmasak a biblioboxos kölcsönzésre (pl. zenei anyagok). Amennyiben a könyvtárhasználó nem tartja be a kölcsönzéssel kapcsolatos szabályokat, a felelősség őt terheli a dokumentumok állapota miatt.
A bibliobox külső felületén jól láthatóan jelezni kell a használók számára, hogy a dobozba történő bedobással a dokumentum még nincs visszavéve: a visszavétel akkor lesz teljes, amikor a könyvtáros a biblioboxból a dokumentumot kiveszi, és az újra a kölcsönző (a könyvtár) birtokába kerül. Munkaszüneti nap esetén ez a következő munkanapon lehetséges. Amíg a könyvtár nem küld automatikus értesítést a használónak arról, hogy a könyvet visszavette, addig az olvasó dolga, hogy meggyőződjön ennek tényéről.
Probléma jelentkezhet akkor, ha az olvasó azt állítja, hogy a könyvet a biblioboxba bedobta, de a könyvtáros azt állítja, hogy ott nem volt. Az olvasó hárítja a térítési kötelezettségét, amelyet a könyvtár számon kér rajta. Amennyiben a felek a kérdésben nem tudnak megegyezésre jutni, polgári peres útra terelhetik annak megoldását. A polgári jog negatív bizonyítási elve szerint a "nemlétezés bizonyíthatatlan", ezért az olvasót terheli annak bizonyítása, hogy valóban bedobta a könyvet a szerkezetbe.
A bibliobox a nap 24 órájában a használók rendelkezésére áll, kényelmüket szolgálja szombaton, vasárnap és ünnepnapokon is. A megfelelő kontroll érdekében, a vitás esetek elkerülése végett ajánlott a biblioboxok kamerás megfigyelése. Ez azonban újabb, a személyes adatokról szóló jogszabályokat sérthet, amelyek tárgyalása önálló fejezetet kíván. (A bibliobox jogi vonatkozásai; ref.: Prókai M.)

Régebbi hírforrás(ok): Celje - automatikus kölcsönzés és dokumentum-válogatás link Egyéni arculatú Bibliobox Tatán -- bármikor visszahozhatók a könyvek link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról