Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


BiblioCommons integrált keresőrendszer -- veszélyben vannak-e a személyiségi jogok?

Vajon megéri-e e az árát az új,bevezetésre kerülő 470,000 $-os szoftver?
A San Fransisco-i könyvtárban bevezetik a BiblioCommons nevű új szoftvert, mely gyorsabb, pontosabb találatokat ígér. Így csaknem 200 közkönyvtár, 4 millió felhasználója részesíti előnyben a BbilioCommons-t az eddig használt ILS-sel szemben. Az új alkalmazás lehetővé teszi az elolvasott/ látott könyvek, filmek értékelését, kielemzését, azonnali kapcsolatot teremtve a könyvtár és az olvasók között.
Peter Warfield, a San Fransisco-i Könyvtári Olvasók Szövetségének elnöke szerint azonban a felhasználók magánadataihoz is hozzájuthat a cég. A regisztrációnál a néven, lakcímen kívül meg kell adni a születési dátumokat is. Ezek az adatok hozzáférhetővé válnak majd a többi 4 millió felhasználó számára is.
A könyvtár korábban többször is megerősítette a cég ígéretét, miszerint nem fogják mások részére kiszolgáltatni a személyes adatokat. Ám a kritikusok nem látnak biztosítékot a személyi adatok megfelelő védelmére.
A szoftver fejlesztői hangsúlyozták az idegen nyelveken való keresés fontosságát, melyet a korábbi szoftver nem képes produkálni. A felhasználók körében végzett közvélemény-kutatás során kiderült, hogy a felhasználók nagy többsége elégedetlen volt az eddigi katalógusokkal és a könyvtár weboldalával. Ezért is született meg a döntés a változtatásra vonatkozóan.
A Könyvtár vezetői remélik, hogy az új szoftver beváltja a hozzá fűzött reményeket, és végeredményben a felhasználók fogják eldönteni az új keresőprogram sikerességét és jogosultságát. (ref.: NM)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról