Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Bibliometria a könyvtárban: könyvtárosok a tudományos tevékenység értékeléséért

Növekszik a könyvtár és a könyvtárosok szerepe a tudományos tevékenység értékelésében. Az elektronikus környezet a tudomány világát is megváltoztatta. Új eszközök és módszerek mérik a tudományos teljesítményt, lépést tartva a tudományos kommunikáció és az egyes szakterületek publikálási szokásainak változásaival. E bővülő eszköztárral az egyes tudományágak irányának és növekedési ütemének változása könnyebben nyomon követhető, ám a publikált eredmények visszhangja adatbázisonként más és más lehet, beleértve ugyanazon cikk hivatkozásainak számát. A csupán egy forrást használó értékelő nem kap valós képet valamely szerző, intézmény vagy folyóirat tudományos teljesítményéről.
A szerzők rámutatnak a kutatók egyéni teljesítménybeli különbségeire három forrásból (Google Scholar, Scopus és a Thomson Reuters adatbázisai) gyűjtött adataik alapján, majd ennek okait próbálják feltárni. Egy tudományos folyóirat bibliometriai elemzésén keresztül betekinthetünk a folyóiratok értékelésébe ingyenes és előfizetéséses eszközökkel, ami leendő szerzők és a beszerzésért felelős könyvtárosok egyaránt számára hasznos. Tudományterülettől függően érdemes több forrást is használni, különféle eszközökkel és teljesítménymutatókkal mérni, összehasonlítani és nyomon követni a tudományos eredmények értékét. A könyvtári források és a könyvtáros szakértelme a bibliometria és a tudománymetria terén jelentős segítség a kutatók vagy egy intézmény tudományos tevékenységének pontosabb értékelésében. (Hajnal Ward Judit)

Régebbi hírforrás(ok): Értékelik a kutatóhelyeket -- könyvtárak is támogathatják a tudományos munka értékelését link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról