Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Bibliometriai alapon: a hazai egyetemek és az ország K+F versenyképessége. Új K+F-számítás

A tudomány kvantitatív teljesítményértékelését végző tudománymetria ezen túl is sok különféle mérési mutatót dolgozott ki, s ezek -- a folyamatos és sosem szűnő kritikák ellenére -- nagy átlagban mind ez idáig megállták a helyüket.
Ezt az is bizonyítja, hogy a szigorú értékalapon működő tudományos közösség többé-kevésbé elfogadja a rangsorok hasznát, érvényességét. A mérésekre globális szinten csupán néhány szervezet vállalkozott, ezek a nagy adatbázisok anyagait használják. Ilyen például az amerikai Thomson-Reuters Scientific (korábban Institute for Scientific Information, ISI) vagy az amszterdami székhelyű Elsevier kiadó. Az utóbbi kereken 19 500 jelentős tudományos folyóiratot és nem csupán az úgynevezett idézettségi mutatót, az impakt faktort figyelő Scopus adatbázisa. Ez alapján -- a Google page rank mintájára -- készíti el éves listáját a Scimago, minden olyan intézményt górcső alá véve, amely az elmúlt évben legalább száz, eredményre jogosult végterméket (tudományos közleményt, konferencia-előadást, könyvet stb.) produkált. (NOL)
-- Másképp mérik ezentúl az innovációs teljesítményt Európában: a Európai Bizottság a közelmúltban egy új indikátor kidolgozására tett javaslatot, mert az eddigi (a legnagyobb súllyal a GDP-arányos K + F-et mérő) rendszer nem írta le elég pontosan az uniós tagállamokban zajló tényleges innovációs tendenciákat, különösen a válságos időszakokban.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról