Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Biblioterápia: testsúly-csökkentésre is használható!

Amikor az orvosok a gyerekeknek azt javasolják, hogy aktívabb életet éljenek, nem feltétlenül az olvasásra gondoltak. A Duke Egyetemen dolgozó, elhízást vizsgáló szakemberek úgy találták, hogy az olvasás -- persze a tartalmától függően -- fogyáshoz vezethet a tizenéves lányoknál.
A tanulmány 31 -- 9 és 13 év közötti -- elhízott lányt vizsgált, akik a Duke Gyermekkórház Egészséges Életmód Programjában vettek rész. A lányok egy általuk meghatározott regényt olvastak, mely egy a túlsúlya és e miatti kirekesztettsége miatt önbizalomhiánytól szenvedő kiskamaszról szólt, akit a többiek állandóan csúfolnak és nem fogadják be maguk közé. Egy 33 főből álló csoportnak egy olyan könyvet kellett elolvasnia, melynek főszereplője egy párizsi lány aki nem tudja, hogy súlyproblémával küzd, és az utolsó csoportban lévő 17 lány egyáltalán nem olvasott könyvet.
A 6 hónapos vizsgálat végére azt állapították meg, hogy azok közül a lányok közül, aki könyvet olvasott mindegyiknél tapasztalható volt testsúlycsökkenés, de különböző mértékben. Azok akik a túlsúlyos lányról olvastak többet fogytak, csökkent a testtömeg-indexük (BMI). Az utolsó csoportban lévő, egyáltalán nem olvasó lányoknál pedig testsúly növekedés volt tapasztalható.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról