Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Bizonyították: a jól működő könyvtár költségvetés-csökkentése visszaveti az életminőséget

2010-ben az Egyesült Királyság koalíciós kormánya pénzügyi konszolidációs programot vezetett be azzal a céllal, hogy csökkentsék a költségvetési deficitet. 2009-2010 és 2014-2015 között Angliában a helyhatóságok költségvetését ötödével vágták vissza. Az intézkedés 2010-2011-ben a régió közkönyvtárainak 16%-os költségvetés-csökkentésével, ennek következtében szolgáltatások redukálásával, könyvtárbezárásokkal járt együtt. 2014 januárjában a 2013-as állapotokhoz képest 453 brit közkönyvtár állt bezárás előtt, zárt már be, vagy került ki a városi önkormányzatok irányítása alól.

A szakirodalom szerint a könyvtári szolgáltatások csökkentése társadalmi, gazdasági és kulturális hatásokat egyaránt maga után von. Mindezt a felmérés eredményei is alátámasztották. A válaszadók olyan negatív társadalmi következményekre mutattak rá, mint például az unalom, inaktív közösségi élet, az, hogy nincs kihez fordulni - mivel zárva van a könyvtár a számukra kedvező időben, inkább otthon maradnak. (Az elszigeteltség különösen az egyedül élő idősek számára kockázati tényező.) Negatív gazdasági és oktatásszociológiai hatás - a legtöbb válaszadó hangot adott ennek a problémának -, hogy az új nyitvatartási időben nem tudnak hozzáférni a közkönyvtárak ingyenes szolgáltatásaihoz, különösen a könyvekhez és az internethez, ami az otthoni internet-hozzáféréssel nem rendelkező munkanélküliek álláskeresési lehetőségeit is nehezíti. További gazdasági jellegű hatás, hogy a válaszadók 33,7%-a, állítása szerint többet költött könyvtáron kívüli rendezvényekre, eseményekre, szórakoztató termékekre, mint a nyitvatartás változtatása előtt. Ezzel összefüggésben negatív kulturális hatás az ingyenesen elérhető kulturális és szabadidős javak kényszerű korlátozása. A válaszadók 33,1%-a egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy a nyitvatartási idő megváltoztatása miatt kevesebb ingyenes szabadidős programon vehet részt, valamint 36,5%-uk egyetértett azzal az állítással, hogy a változás miatt csökkent az általuk olvasott könyvek mennyisége. (A közkönyvtári szolgáltatások csökkentését vagy megszüntetését kiváltó önkormányzati döntésekre való lakossági reakciók vizsgálata; ref: Bódog A.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról