Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Bizonytalan statisztikai adatminőség - egyre kevésbé érhető el, és kevésbé hiteles

Az utóbbi évtizedben az állami tevékenység tényleges megismerése ellehetetlenült, szisztematikus az elhallgatás, mára szinte teljesen megszűnt az átláthatóság. Csak egy példa erre: a demokrácia egyik ismérve az állam átláthatósága, amelynek kulcseleme a költségvetés megalkotásának és végrehajtásának nyilvánossága a költségvetési törvénytől egészen a zárszámadási törvényig. Nos, ezek áttekinthetősége gyakorlatilag teljesen megszűnt. A kormány az Országgyűlés megkerülésével bármikor módosíthatja a költségvetést, az egyes rovatok között az átcsoportosítások gyakran nem is jogszabályban, hanem valamilyen utasításban, kormányhatározatban öltenek jogi formát. Egyre több kormányzati szerv alkalmaz hasonló eljárást, lényegében eltitkolva a közérdekű információkat. Ez a gyakorlat is rontja a statisztikai adatok hitelességét.

... a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatközlése, amely a náluk nyilvántartásba vett munkanélküliek számát és összetételét közli havonta, a hónap végére vonatkozó nyilvántartás alapján. Ez 2020 áprilisáig rendre a tárgyhónapot követő 20-22. napon jelent meg. Ezúttal azonban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat több mint két hétig visszatartotta az aktuális adatokat, korábbi adatbázisát pedig eltüntette, és az nem is került vissza a - formájában átalakult - honlapra.

A jövedelmi szegénység és a társadalmi kirekesztődés értelmezéséhez az Eurostat az anyagi deprivációra vonatkozó jellemzőket, indikátorokat veszi számba, amelyek azt mutatják, hogy egy-egy család mely fogyasztási tételekről kényszerül anyagi okokból lemondani. Ezek egyike a megfelelő étkezés; ennek mérési módját az egyes tagországok statisztikai szolgálatai maguk határozták meg. Tipikusan azt vizsgálják, tud-e a család legalább kétnaponta húst fogyasztani. A magyar hivatal ezt a kérdést úgy módosította, hogy hetente legalább egyszer tud-e a család húst fogyasztani. A mutató értéke azonnal 10 százalékponttal javult, de ennek okát a KSH nem tette közzé. Ez nem egyeztethető össze az etikai normákkal.

- A HVG cikke az átlagkereset, a létminimum és a fogyasztói árak példáján mutatja be a KSH által szolgáltatott adatok bizonytalanná válásának folyamatát.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról