Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Blokklánc - hogyan használható könyvtárban?

Egy blokkláncrendszerben nincs hagyományos értelemben vett központi adatbázis, helyette a hálózatot alkotó csomópontok (node) mindegyike duplikálja az adott adatbázist; minden feltöltött és titkosított adatblokk jelen van a hálózat összes tagjánál, folyamatosan szinkronizálva a változásokat. Így információvesztés esetén a hálózat bármelyik csomópontjáról visszaállíthatók az esetlegesen elvesztett adatok. Minden egyes tranzakciót egy hash-értéknek nevezett titkosított kódsor azonosít, amelyet a blokklánc rejtjelező algoritmusa generál. Ezzel a blokklánc megfelel az átláthatóság követelményeinek és a privát igényeknek egyaránt. (...) A teljes hálózaton folytonosan duplikálódó adatok miatt elméletileg az adatvesztés egyetlen módja a privát kulcs elvesztése, cserébe viszont a teljes hálózat a decentralizáltság és a titkosítás következtében nem manipulálható, bár a teljes biztonság ennél a hálózati formánál sem garantálható (a Stanfordi Egyetemen a LOCKSS projekt keretében végzett kutatás szerint).
Közgyűjteményi kontextusban említésre méltó esemény volt, amikor 2018-ban az egyesült államokbeli Múzeumi és Könyvtártudományi Intézet (Institute of Museum and Library Sciences) támogatásával a San Jose-i Állami Egyetem elkezdte felmérni a blokklánc-technológia könyvtári felhasználhatóságának lehetőségeit. A metaadattárak, a közösségi alapon szerveződő gyűjteményrészekhez kapcsolódó protokollok kialakítása és a jelenleginél hatékonyabb digitális jogkezelés területén jelenhet meg a blokklánc a könyvtárszakmában. (...) Így kevesebb személyes adatra lenne szükség a könyvtári szolgáltatások igénybevételéhez (összhangban a korszerű adatvédelmi elvekkel). Közös katalogizálásnál a blokklánc segítségével hatékonyabb bibliográfiai metaadatokat lehetne szolgáltatni, amelyek szerkesztése, karbantartása a hálózat összes csomópontján egyidejűleg megtörténne. A digitális javak tartós megőrzésének blokkláncalapú technológiájára jó példa az angliai Surreyi Egyetem ARCHANGEL projektje, amely az Etherum blokkláncot alkalmazza a digitalizált közgyűjteményi tartalmak megjelölésére, tanúsítva, hogy autentikus digitális példány készült egy bizonyos műből. Az álhírek és a képmanipuláció korában ez garantálhatja egy dokumentum hitelességét. (ref.: Bódog András)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról