Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Bökdösés a könyvtári marketingben

A bökdösés (angolul: nudge) olyan ösztönzés, amely eredményét nem közvetlen ráhatással, jogszabállyal éri el. Hatása nem 100%-os, de hatékonyan megnöveli kívánt cselekvés esélyét. (Richard Thaler 2017-ben Nobel-díjat kapott a téma kutatásáért.) (MG)
- Egy kaliforniai kisváros, San Marcos önkormányzata pont ezzel a problémával nézett szembe, és egy váratlan ötletük támadt: elkezdték megírni a körzet lakosainak, hogy közvetlen szomszédaik mennyi energiát fogyasztanak. És ez működött: a legtöbb energiát fogyasztó háztartások láthatóan elkezdték magukat emiatt rosszul érezni, és az energiafogyasztás tíz százalékkal csökkent. (444)
- Nagyobb használat várható az iskolai könyvtárban, ha a gyerekek automatikusan könyvtártagok lesznek. Azzal is fokozható az eredmény, ha az év elején a gyerekeknek egy feladat (játékos marketing-teszt, melyben rákérdezünk érdeklődésükre is) elvégzéséért jutalmat lengetünk be. - Írd meg saját ötletedet!
A részletekért vedd le a könyvespolcról a Nudge c. könyvet! (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Hogyan manipuláljunk célszerűen és hatékonyan? Mondjuk, olvasásra link Viselkedési közgazdaságtan - mire használhatjuk a 'bökdösést' a könyvtárban? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról