Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Bontakozó vita: csendes vagy hangos legyen a brit könyvtár? (olvasóink szavazatára)

Vége a könyvtár csendjének a bölcsődei foglakozások, táncórák és koncertek miatt -- amelyek által a könyvtárak látogatókat csábítanak. Nagy-Britanniában ezért mozgalom indult a könyvtárak csendjének megőrzéséért. A Public Libraries News egyik múlt heti száma azt írta, hogy a könyvtárosok lassan elhagyják a pisszegő könyvtáros sztereotípiájától, ám egyúttal el is távolodnak egyik fontos, csendre vágyó célcsoportjuktól. A könyvtárosok a váltással a költségcsökkentések ellenében kívánják saját fontosságukat bizonyítani. Sokan úgy vélik: ügybuzgalmukban a könyvtárosok túl messzire mentek. Ed Vaizey kultuszminiszter szerint a könyvtáraknak meg kell találni az egyensúlyt az egyes használói csoportok igények között.
Sok közkönyvtár arra bátorítja pici gyerek használóit, hogy hangszereket próbáljanak ki -- a mondókák mondása közben. A Cardiff Central Library szombatonként koncerteket tart, a Newcastle Városi Könyvtár bölcsődés foglalkozásokat tart, a Library of Birmingham üzleti klubot tart kezdő vállalkozóknak.
A 4134 brit közkönyvtár évi 262.7 millió kötetet kölcsönöz, 10.3 millió használó számára. Ám a Chartered Institute of Public Finance and Accounting legutóbbi felmérése szerint a 6%-kal csökkent a könyvtárak használói tábora, a kölcsönzés pedig 8,6%-kal.
Brian Ashley, a Libraries Arts Council England igazgatója szerint a dolog mögött a könyvtárosok régi imázsa áll, amelyet mindenki a háta mögött kíván tudni. Ugyanakkor megvan az igény a könyvtári elcsendesedésre is.
2011 januárjában több mint 400 könyvtárat veszélyeztetett bezárás megszorítások miatt -- minek kapcsán a használók elindították a Save Our Libraries (mentsd meg könyvtárainkat) kampányt -- melyhez több szerző is csatlakozott. A kampány szervezői szerint a bezárások 2016-ig több mint 1000 könyvtárt érintenek. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Milyen minőségű csönd legyen a felsőoktatási könyvtárban? -- eszegetés az ultracsöndben link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról