Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Bőrdzsekitől a Dr. Martens bakancsig - megtelt a könyvtár nosztalgiázó 40-50-es férfiakkal

A hatvani Ady Endre Könyvtár link olyan réteget csábított rendezvényével falai közé, akik - országos tapasztalatok szerint - nagyon ritkán lépik át a könyvtári küszöböt. Varga Zsuzsa beszámolója...

Olvasóink két évvel ezelőtt vehették birtokba a hatvani Ady Endre Könyvtár felújított, átépített épületét, melynek előadótermében 2022 szeptembere óta rendszeresen rendezünk kisebb kiállításokat. A nyári időszakra egy formabontó, de könnyed tárlat ötlete öltött formát.

Az 1990-es években nagy hagyománya volt a rockkoncertek szervezésének Hatvanban. Az akkori ikonikus helyszínek (rockkocsmák, klubok) hangulatát próbáltuk felidézni korabeli plakátokkal, fotókkal, belépőjegyekkel, újságcikkekkel, tárgyakkal. A kiállítás anyaga külsős kezdeményezésre, egy közösségi felhívás alapján érkezett a könyvtárba. A magánszemélyek által felajánlott tárgyak, jellegzetes ruhadarabok, kazetták, szkennelt dokumentumok és a könyvtár témához illő könyvei, folyóiratai felidézték az akkori hatvani szubkultúrák képviselőit, a megrendezett koncerteket, eseményeket.

A kiállítás megnyitója is rendhagyó volt. Az 1990-es évek hatvani kötődésű punk-rock-blues zenekarainak zenészeivel való beszélgetés, közös múltidézés képezte a program alapját, amit egy helyi punkzenei feldolgozásokat játszó együttes fellépése követett a könyvtár melletti külsős helyszínen. A megjelent közönség száma és összetétele azt bizonyítja, hogy igény van a közelmúlt eseményeinek felidézésére, a köztünk élők megszólításával. A vonatkozó fotókat ld.: link .

A rendezvényen megjelentek közkívánatára újabb rendezvény készül a témában. A folytatásban a 2000-es évek hatvani könnyűzenei életét fogják feldolgozni.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról