Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Boreout - Öt tipp a krónikus munkahelyi unalom ellen

Hallottál már a kiégés (burnout) szindróma "kistestvéréről", a boreout-ról? Nem érdemes elbagatellizálni, ha észleled az unalom jeleit, mert ugyanúgy pszichés zavarokhoz vezethet, ha nem foglalkozunk velük, mint a kiégés. Nevetségesnek tűnhet unatkozni egy munkahelyen, netán lustának titulálhatjuk az unatkozó kollégákat. Sok esetben azonban nem lustaságról van szó, csupán nincsenek kihasználva a munkatárs képességei a munkafolyamatai során, amitől a krónikus unalom szindróma áldozatává válhat.

A boreout legtöbbször akkor léphet fel, amikor feladataink a képességeinkhez mértem túl egyszerűek, rutinszerűek, megoldásuk pedig már nem igényel tőlünk erőkifejtést. Ha ilyen feladatokból sok van, és nincs olyan tennivaló, ami színesítené a munkakörünket, ami gondolkodást, kreativitást igényelne tőlünk, vagy ami fejlődésre késztetne és olykor kimozdítana a komfortzónánkból, akkor könnyen belefásulhatunk a napi megszokásba, és felütheti fejét a krónikus unalom szindróma. Ugyanúgy támadhat akkor is, ha túl kevés feladatunk van, vagy a számunkra túl egyszerű feladatok miatt hamarabb végzünk a teendők sorával.

Egy ördögi körről van szó, mert ha a kolléga nem kap számára kihívást jelentő feladatokat, akkor feleslegesnek érezheti magát a munkahelyen, amitől lehangoltság, enerváltság, motiválatlanság, végső esetben depresszió léphet fel. Ennélfogva teljesítménye romlik, és még azt a számára kevés és egyszerű feladatot sem tudja majd ellátni, amit kap. A "semmittevésben" és a feleslegességen való rágódásban pedig jobban elfárad, mintha az egész napot végigpörögte volna.

Mit tehetünk ellene? (folytatás a forráslinken)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról