Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Bőrgyógyászati vizsgálat, tájékoztató jelleggel - applikációval

Bár ma már mindenkinek van kamera az okostelefonján, és léteznek különböző bőrgyógyászati applikációk is, ezek még nem alkalmasak a pontos öndiagnózisra. Hiába fotózza le valaki az anyajegyét, és küldi el, hogy a mesterséges intelligencia véleményezze, önmagában a felvétel minősége komoly gátja lehet a pontos diagnózisnak, hiszen a kép nem dermatoszkóppal készült. "Ezek a rendszerek egyelőre inkább arra jók, hogy felhívják a figyelmet a szűrésekre, hogy az emberek elkezdjenek magukkal foglalkozni. Fontos előszűrést tudnak végezni, de a végső szónak, hogy mi a diagnózis, és milyen kezelést igényel az adott elváltozás, az orvosi rendelőben kell elhangzania" - összegzi a professzor.

Bőrgyógyászati vizsgálat otthonról - kifejezetten ezt ígéri a magyar fejlesztésű AIPDerm. A rendszert az AIP Medical Holding fejlesztette a Semmelweis Egyetem szakorvosainak bevonásával. A platformon mesterséges intelligencia (MI) támogatja a házi előszűrést. A mobiltelefonos fotók és a páciens üzenete alapján az MI pillanatok alatt átfésüli a mintegy kétmillió fényképből álló adattárat. A fejlesztő AIP Labs szerint a gép által ismert több száz betegség lefedi a bőrbajok több mint 95 százalékát. A néhány ezer forint ellenében használható rendszer a beérkezett adatok alapján választja ki azt a három vagy öt betegséget, amelyet a legvalószínűbbnek tart.

Kevésbé komplex rendszerként működik a Google Lens, a vállalat képfelismerő technológiáját több célra is hasznosító ingyenes alkalmazás. A szoftverben elérhető lehetőségek tárháza tavaly bővült a bőrelváltozások azonosításának segítésével, amely azonban tapasztalataink szerint a magyarországi felhasználók számára még mindig nem elérhető. Amikor majd az lesz, akkor is érdemes lesz figyelembe venni a Holló Péter professzor által is hangsúlyozott szempontot, melyre a Google is felhívja felhasználói figyelmét: az app "tájékoztató jellegű" információt ad, nem pedig diagnózist.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról