Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Aki mindigis börtönkönyvtáros akart lenni

Börtönben szeretne könyvtárosként dolgozni? Megteheti, van rá lehetőség, (legalábbis az USA-ban).
A cikk szerzője, Josh Rimmer úgy gondolja, hogy a köztudatban nem szerepel ez a fajta 'könyvtárosság'.
Az hölgy mindig is ezt az utat látta maga előtt. Diplomáját filozófiából és történelemből szerezte. Abban mindig is biztos volt, hogy nem akart egyetemen publikálni, vagy előadásokat tartani. Mindig is nagyon érdekelték a nemek megkülönböztetésével foglalkozó témák, valamint a társadalmi igazságtalanságok feltérképezésével is szeretett volna foglalkozni.
Követte a különböző blogokat, melyeket a korrekciós intézmények könyvtárosai írtak. Megemlítette az interjú során, hogy egyetlen professzor sem tudott neki hasznos tanácsot adni az egyetemen a választott foglalkozásával kapcsolatban.
A munkakeresés során azt tapasztalta, hogy egyetlen börtön-könyvtáros sem kereste ezt a munkát, inkább csak véletlenül kerültek be ebbe a munkakörbe.
Úgy látja, hogy nem sokban különbözik munkája egy közkönyvtáros munkájától. Jobban oda kell figyelnie a betérőkre, és arra, hogy milyen könyveket visznek ki magukkal. A határokat be kell tartani, mert ha csak egyszer is engedményeket tesz egy fogvatartottnak, másnap már az egész intézmény tudni fog róla, és ezt nem mindenki nézi jó szemmel.
Maga a munka néha megterhelőnek: egyedül kell helytállnia minden szituációban.
Tanácsa: akik érdeklődnek e munkakör iránt, először legyenek önkéntesek, így tesztelve kitartásukat és rátermettségüket. Nehéz hozzászokni a szögesdróthoz, talpraesettnek és megértőnek kell lenni. (Az interjú készítésénél a megkérdezett teljes inkognitóját kérte). (ref.: NM)

Hírforrás: INALJ
2015. március 09.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=borton-_konyvtaros
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról