Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Boston közkönyvtára megtalálta a lehetőséget, hogy biztonságosan segítsen hajléktalanokon a járvány idején (olvasóink szavazatára)

A COVID-19 miatt az amerikai könyvtárak is bezártak. Gyorsan át kellett térniük az online programokra és online tanításra. Ezzel viszont kizárták a legsérülékenyebb csoportokat, pl. hajléktalanokat és mentálisan sérülteket. Közülük sokan a vírus miatt is veszélyeztetettek. Rajtuk próbált segíteni a Bostoni Közkönyvtár (BPL) link programja.
- Book for Boston program: Mivel a könyvtári könyvek potenciálisan veszélyt hordozhatnak, és a könyvtárosok is otthonról dolgoznak. Ezért a BPL független könyvkereskedőkkel vette fel a kapcsolatot, amelyeknek szintén fontos volt a bevétel. Új könyveket szállíttatott a rászorulóknak. A könyvlista összeállítást és a szállítást a Books for Boston program 3 nonprofit szervezettel együtt oldotta meg. Eddig 1400 könyvet szállítottak ki hajléktalanszállókra, menedékhelyeknek, idősek otthonának. A cél 5000 könyv kiszállítása.
- Technológia offline közösségeknek: az ötlet egy hajléktalantól jött, aki Wi-Fi hotspotot kért egy számítógépes tanfolyam befejezéséhez. A hotspotokat továbbra is megtartották a könyvtár bezárás után is. Továbbá az egyik menedékhelynek 16 iPadet adományoztak. A Közegészségügyi Központ és a helyi Fejlesztési-Innovációs-Technológiai minisztérium segítségével pedig hotspotokat küldtek a hajléktalanokat támogató központoknak. Hotspotokkal támogatták az anonim alkoholistákat és drogfüggőket, atipikus foglalkoztatásúakat, hogy virtuális megbeszéléseket tarthassanak. A hotspoton keresztül a felhasználók elérhetik a több nyelvű audiokönyveket, virtuális programokat, fejleszthetik a műveltségüket. Kifejezetten népszerűsíti ezeknek használatát.
Bár a könyvtár is tudja, hogy nem ért el a programmal minden lehetséges rászorulót. De álláspontja szerint még mindig jobb, mintha senkit nem ért volna el, és meg sem próbálta volna. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról