Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Bőszen gyűjtjük a papírsajtót - miközben használóink elektronikusból tájékozódnak

A lassú átállás több mint egy évtizede tart. A nyomtatott sajtó eközben egyre differeniálatlanabb, a mérvadóbb tartalom pedig elektronikus portálokon, hírportálokon, e-folyóiratokban jelenik meg, közkönyvtárak hatáskörében. (Szakkönyvtárak esetén pedig még inkább, bár választási lehetőség esetén sokan ragaszkodnak a nyomtatott folyóiratokhoz.)
- A Matarka nem tár fel elektronikus hírportálokat, a magyar netarchívum még nem üzemel, a visszakereshetőség nemritkán bizonytalan a bedolgozó könyvtárak elmaradásai miatt.
- Az Arcanum adatbázisa régebbi tartalmakra összpontosít.
- A megszűnt netes források részlegesen az amerikai Internet Archive segítségével érhetők el.
- A PressReader adatbázisból eltűntek a magyar lapok, s itthon egy könyvtár sem fizeti elő.
- A FSZEK előfizet ugyan a DigitalStand
link kurrens sajtókínálatára, de a szolgáltatás alig ismert. Van könyvtár, amely eséllyel a Laptapir link szolgáltatásra fog előfizetni.
- A helyismereti szolgáltatások döntően nem foglalkoznak a vonatkozó online sajtó feldolgozásával, mentésével.

A könyvtárosok a veszteséget nemigen észlelik, mert e tartalmakat a használók döntően eleve nem a könyvtárban keresik, illetve kevéssé feltételezik, hogy a könyvtárban ezekből tájékoztatnának. A magyar piacon leghitelesebbnek jegyzett HVG régi, csak elektronikus tartalmait a használók meg sem próbálják könyvtártól kérni. Emellett a legtöbb könyvtár nem fizet elő a lap térítéses tartalmaira. Így a könyvtárak arányaiban egyre kevesebb mérvadó kurrens tartalomhoz engedik hozzáférni a használókat. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról