Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Braille-írás fordító program

Német kutatóknak sikerült egy különleges szoftver és egy hagyományos szkenner segítségével egy a vakok számára készült írás olvasására képes rendszert létrehozniuk. A megoldás központi elemét jelentő speciális alkalmazást a Furtwangeni Főiskola Számítógépes és Villamosmérnöki Karának két munkatársa, Dr. Wolfgang Rülling és Dr. Reiner Schmid professzorok fejlesztették ki. A két német professzor bevonta a munkába a kar hallgatóit is, de a szoftvert így is csak hosszas fáradságos munkával sikerült megalkotni. Az adott szöveget tartalmazó lapot vagy dobozt elegendő csak behelyezni a szkennerbe, a program pillanatokon belül beolvassa a Braille-írással írt dokumentumot, majd lefordítja azt hagyományos szövegre. Végül a lefordított anyagot meg is jeleníti a képernyőn és amennyiben kérik, még hangosan fel is olvassa. A szoftvert elsősorban olyan területeken lehet alkalmazni, ahol egyaránt vannak vak és gyengénlátó, illetve jól látó emberek számára készült termékek és ahol emiatt gyakran keletkeznek problémák. - F: júl. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról