Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

British Library: minden egyéni, üzleti és tudományos kérést teljesít

A világ egyik legnagyobb könyvtára, a 150 milliós British Library (BL) egyik fő célja, hogy hozzáférést biztosítson a nyomtatott és elektronikus kulturális örökséghez felnőttek, fiatalok, szakemberek számára tanulás információkeresés és kedvtelés céljából. Nincs olyan egyéni, kereskedelmi vagy tudományos kérés, amit ne teljesítenének.
A BL már 2010-ben közzétette tervét (Víziónk 2020-ra), amelyben nemcsak kiáll a szabadon elérhető információszolgáltatások mellett, hanem számos projektben bizonyítja is ezt a véleményt. Éppúgy részt vesz a Google-projektben, mint a 40 millió folyóirat vagy a több millió, arab világról szóló oldal digitalizálásában. Az elvek a gyakorlatban testet öltenek: a BL tudatosan fejleszti állományát, egyes témákhoz újszerű szolgáltatásokat nyújt, amit olvasói igények határoznak meg. Kutatók, egyetemi szakemberek részvételével portálok készülnek (Broadcast news stb.), melyek mobilon, a Twitteren és a Facebookon is elérhetők. A jövőben elsősorban az elektronikus dokumentumokra helyezik a hangsúlyt: 2020-ra el akarják érni, hogy az állomány kb. 70%-a így legyen használható. (Mindezt a közösségi felhasználók ingyenes munkája is kiegészíti.) A BL úgy akar modern könyvtár lenni, hogy megőrzi eredeti funkcióját, de a felhasználók elvárásaihoz és technika újdonságaihoz igazítva. (Megtekintésre javasolt helyek a link link link és a link (ref.: A British Library tartalomstratégiája 2013?2015-re; Pajor E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról