Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Brooklyn Közkönyvtára fogalmazza meg az USA alkotmányának 28. kiegészítését

Újraértelmeződnek és cáfolódnak a kapitalizmus szabályai. Az USA társadalma azonban képes szembenézni e helyzettel. Hogyan lehet felülírni az adott helyzetet?
Orsós László Jakab, a Brooklyn Public Library link művészeti igazgatója Klub Rádióbeli nyilatkozata szerint: az USA alkotmánynak ezidáig 27 kiegészítése van (a legutolsót 1992-ben adták ki). A Brooklyn Public Library - a nyilatkozó kezdeményezésére - projektet indított a vírusidő alatt, hogy az emberek írják meg az alkotmány 28. kiegészítését. Ugyanis észrevétele szerint "irdatlan sok minden hiányzik az alkotmányból". A projektben elindítottak egy mozgalmat, hogy emberek találkozzanak egy-egy este egy vezetővel és egy írnokkal, és mondják el (az interneten keresztül), hogy mi hiányzik az alkotmányból. 47 alkalommal találkoztak.
- Összegyűjtöttük a jegyzeteket, majd odaadtuk az alkotmányozóknak, akik ebből írtak egy elképesztő szöveget tavaly nyáron, amit kiadott a könyvtár, Brooklyn Amendment link címmel. Ez most, 17-én az emberek elé kerül. Kinyomtattuk 30 ezer példányban. Zsebbe lehet gyűrni, mint egy újság. - A dokumentum elején van egy jogi megfogalmazás; két dolog, ami nagyon fontos lenne. Az egyik: lépjünk be az emberi jogok chartájába (az USA nem tagja ennek, ami pedig kötelezővé teszi az oktatáshoz, a méltó élethez, a jó minőségú táplálkozáshoz és lakhatáshoz való jogot). Utána pedig témákra bontva idéztek a megbeszélésekből (meghallgatható: 46'40"-től).

Régebbi hírforrás(ok): 2,000 dollárt adnak annak, aki megtervezi a Brooklyni Közkönyvtár fekete kultúrát ünneplő olvasójegyét link New York-i magyar könyvtáros; ahogyan a rasszizmust és a megújulás lehetőségét a könyvtárból látja link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról