Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Brooklyn közkönyvtára tudja, hogyan szerezze vissza a könyveket, késedelmi díj nélkül (olvasóink szavazatára)

New York városának három közkönyvtára jelentette be októberben, hogy eltörlik a késedelmi díjakat, hogy biztosítsák a város lakói számára az ingyenes és nyílt könyvtári hozzáférést.
Azonban a Brooklyni Közkönyvtár sokkal régebb óta gondolkozott azon, hogy hogyan segíthetné a használókat abban, hogy késedelem nélkül visszavigyék a könyveket. 2017-ben, a Virginiai Egyetemmel társulva segítették az embereket, hogy szégyen és pénzügyi megbélyegzés nélkül vigyék vissza a könyveket, valamint növeljék a használók elköteleződését, és csökkentsék a könyvtár elérésének akadályait. Első lépésként megértették, mekkora mértékben érintik a könyvtári késedelmi díjak az alacsony jövedelmű fiatalokat. A New York Times szerint 2017-ben kb. 225.000 New York-i fiatalnak volt 15 dollárnyi felhalmozott adóssága, ami miatt nem kölcsönöztek újabb könyveket.
2017-ben lehetőségük nyílt egyszer eltörölni a tartozásokat; ezzel 70.000 olyan fiatal kaphatta vissza a hozzáférését, akiknek több mint 15 dollár volt a tartozása. A könyvtár azonban nem elégedett meg ennyivel, kérdőíveken és interjúkon keresztül vizsgálták meg, hogy milyen okokból nem viszik vissza a használók a könyveket. Az eredményekből kiderült, hogy leginkább az segítene, ha megfelelő információt és felszólítást kaphatnának, mivel a legtöbb probléma azzal van, hogy nem tudják, melyik könyvet kell visszavinni, vagy nem emlékeznek a dátumra.
Korábban egy standard felszólítást kaptak a használók: így csupán 59%-uk vitte vissza időben a könyveket. Amióta a figyelmeztetés személyre szabott - tartalmazza a címeket és a borítók képeit -, 10%-kal növelte az időben visszavitt kötetek számát.
A beiratkozást is barátságosabbá tették. A folyamat kellemesebb, dinamikusabb. Egy olyan űrlappal kezdődik, melynek segítségével megismerhetik a használót, és olyan információkat szedhetnek össze, melyek később hasznosak lehetnek kiszolgálásában.
Végezetül, a Brooklyni Közkönyvtár azt tervezi, hogy a jövő év elején bemutat egy "Üdvözlő Kártyát", amelynek segítségével a használók azonnal hozzáférhetnek a könyvtár digitális anyagaihoz.
A New York-i könyvtárak más városokat is inspiráltak, például Chicagót. A késedelmi díjak eltörlése viszont csak a kezdet. Tovább folytatják a használói elkötelezettség erősítését. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról