Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Cél a szem előtt : kontrolling

A kontrolling, a vezetéstudomány önálló ága, a vállalkozások hatékony működése szempontjából kiemelkedő fontossággal bír, módszereinek és eszközeinek alkalmazásával pozitív módon képes hozzájárulni a célok megvalósításához. Célja természetesen a vállalat eredményes működése. A kontrolling a repülőgépek "félautomata" üzemmódjához hasonlít, ahol a repülőgépet - a vállalkozást - a személyzet, a kapitány, a másodkapitány - a menedzsment - irányítja. A kontroller azonban nemcsak az iránytartásban, hanem az irány kitűzésében is közreműködik, mintha a robotpilóta beleszólhatna a légikikötő és az útvonal kiválasztásába is. Az alapvetően kétféle döntési mód közül - intuitív és tudományos alapokon nyugvó - a kontroller az utóbbit képviseli. (Ez azonban természetesen nem jelenti, hogy az intuitív döntés ne lehetne jó döntés.) A végzett munka minőségét és mennyiségét is alapvetően meghatározza a menedzsment által kialakított légkör, az, hogy milyen középvezetőkkel veszi körül magát, és hogy a vezetők mennyire tudják maguk mellé állítani valamennyi alkalmazottjukat a közös célok elérése érdekében. Ebben fontos motiváló tényezők az őszinteség, az önállóság mértéke, a feladatok ismeretének szintje. A kontrolling szerepének növekedését az is mutatja, hogy számos nagyvállalatnál a kontrollingszervezet közvetlenül a vezérigazgatóhoz, nem pedig a pénzügyi-gazdasági igazgató alá tartozik.

-- A könyvtárak döntő hányada nem akkora szervezet, hogy külön kontrollingost kellene alkalmaznia. A feladat azonban, hogy a szervezetet, szolgáltatást, a használók elégedettségét érintő tervek megvalósulása a sűrű változások közepette is a kívánt úton haladjon, és meglegyen a folyamatos visszacsatolást biztosító és a szükséges változtatásokat indikáló rendszer, nos, ez minden könyvtárban, illetve könyvtárakat felügyelő rendszerben kívánatos. A cikk ennek a szempontjait mutatja be egy hazai nagyvállalat példájával. (MG)

Hírforrás: BOSS Magazin, 2002. október p. 57-59. Nuridsány Judit interjúja Fónagy-Árva Péterrel
2002. október 22.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=cel_a_szem_elott_kontrolling
Régebbi hírforrás(ok): BOSS Magazin, 2002. október p. 57-59. Nuridsány Judit interjúja Fónagy-Árva Péterrel
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról