Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

ChatGPT: minden, amit tudnod kell a forradalmi őrületről

- Mi az a ChatGPT?
2022 november végén vált elérhetővé az OpenAI mesterséges intelligenciával megtámogatott nyelvi modellje, a nem kereskedelmi célra ingyenes ChatGPT 3.5, amely forradalmi áttörést jelent, hiszen a chatbot az egyszerűbb kérdések megválaszolása mellett olyan komplexebb feladatokat is teljesít, mint a versírás, illetve a programozás.

- Mire lehet használni a ChatGPT-t?
A mesterséges intelligencia legnagyobb előnye, hogy szinte másodpercek alatt képes komplex fogalmakat értelmezni, és azokat közérthető módon írásban közölni. Emellett számos képességgel bír, például segít felfedezni a hibákat egy programkódban, de kreatívabb feladatokat is rá lehet bízni.

- A ChatGPT Google-re gyakorolt hatása
Az OpenAI és a ChatGPT sikerére a riválisok is felkapták a fejüket, a Google hamarosan elindíthatja a ChatGPT kihívójának szánt Sparrow nevű mesterséges intelligencia béta verzióját.
A ChatGPT november végi indulása óta letarolta az internetet, és kevesebb mint egy hét alatt egymillió felhasználót szerzett. Az emberi beszélgetést imitáló chatbot egyesek szerint a Google keresőszolgáltatásának is kihívójává válhat. A chatbot képes egy emberhez hasonló módon válaszolni a neki feltett kérdésekre, beszélgetést folytatni és válaszolni a további kérdésekre, ellentétben a Google-keresés által kiadott linkek halmazával.

- A ChatGPT még a tudósokat is összezavarja, de még nem kell félteni a munkahelyeket
Publikált tudományos cikkek valódi összefoglalóit, illetve a ChatGPT által generált absztraktokat helyezték egy kutatás során tudósok elé, hogy megvizsgálják, képesek-e megkülönböztetni azokat egymástól, képesek-e felismerni a "hamis", mesterséges intelligencia által elkészített kivonatokat. Az eredmény letaglózó volt, a tudósok az esetek nagyjából harmadában tévedtek.

- A ChatGPT iskolai betiltása
A chatbot lehetséges felhasználási területei esetében pedig felmerült, hogy az ügyfélszolgálati, a szoftverfejlesztési és az akadémiai kutatómunka mellett az oktatásban is hasznos lehet, ám a plagizálásra előbb-utóbb megoldást kell majd találni.

- ChatGPT internetre való hatása
A szakértő szerint 2025-re eljuthatunk odáig, hogy az online tartalmak 90 százalékát AI állítja majd elő, amennyiben a technológia a jelenlegi, exponenciális ütemben fejlődik tovább. Schick a ChatGPT-t emelte ki, amely egyre több platformon és alkalmazásban fog megjelenni.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról