Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

CHILDE -- az európai gyermekirodalmi örökség feltárása az Internet segítségével

A CHILDE (Children's Historical Literature Disseminated Throughout Europe), azaz a történeti értékű európai gyermekirodalom programját a buckinghamshire-i megyei könyvtár olvasószolgálatának európai csoportja dolgozta ki hét európai partnerével közösen. Sikeresen tevékenykednek az alábbi területeken:
- a régi európai gyermekkönyv-gyűjtemények 1070 illusztrációjának kiválasztása (közel egymillió 1890 előtt megjelent kötetből!), ezek fotózása és digitalizálása,
- a digitalizált képek bemutatására szolgáló weboldal létrehozása (címe link
- a metaadat-követelmények kidolgozása és a bibliográfiai információk tárolására szolgáló adatbázis létrehozása,
- oktatási program kidolgozása tanárok, diákok és irodalomtörténészek számára (népmesék, illusztráció-történet, a gyermekirodalom társadalmi-kulturális kontextusa, a régi irodalom és a drámai műfajok témakörben),
- a gyűjteménykezelés "legjobb gyakorlatá"-ról szóló beszámoló publikálása a weben (a megőrzés-restaurálás, a katalogizálás, használat és hasznosítás területén szerzett tapasztalok alapján),
- projektmegbeszélések és nemzetközi konferencia szervezése (utóbbi 2001 októberében, "Opening the Portal" címmel).
A sikere nyomán felvetődött, hogy lerakják a régi gyermekkönyv-gyűjtemények európai hálózatának alapjait is. 2001 nyarán közzétett felhívásukra több mint hatvan intézmény jelentkezett: nyilvános, magán, egyetemi és nemzeti könyvtárak jelezték, hogy részt vennének a folytatásban, de Indiából, Ausztráliából, Új-Zélandról és az Egyesült Államokból is érdeklődés mutatkozott.
(Forrás: Könyvtári Figyelő, 2003. 4., CHILDE - az európai gyermekirodalmi örökség feltárása az Internet segítségével, ref.: Murányi Lajos, Gregory, Esther - Ryan, Mike: CHILDE: using the Internet to explore the heritage of European children's literature. In: New Rev.Child.Lit.Librariansh. 7 (2001) 21-27.p.)

Hírforrás: Könyvtári Figyelő, 2003. 4., CHILDE - az európai gyermekirodalmi örökség feltárása az Internet segítségével
2003. április 09.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=childe-az_europai_gyermekirodalmi_orokseg_feltarasa_az_internet_segitsegevel
Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő, 2003. 4., CHILDE - az európai gyermekirodalmi örökség feltárása az Internet segítségével
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról