Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Cigány meseszakkör az iskolai könyvtárban és a roma identitás agyonhallgatása

Most került a kezembe egy tavalyi írás egy nagyszerű projektről, és most csodálkoztam rá egy (újabb) hiányosságra az iskolai gyakorlatban. Talán nem véletlen az ugyanazon téma kétoldali körbejárása... Cigány meseszakkör a könyvtárban és a roma identitás agyonhallgatása egy iskolai osztályban.
Iskolás lett a gyerekem, és van egy roma származású osztálytársa. Ahogy teltek a hetek, egyre többször került szóba nálunk otthon a cigányság kérdése. Leginkább azért, mert a kis osztálytársnak - valószínűleg - komoly kihívást jelentett éppen akkor a cigányságának megélése, identitásába illesztése, illetve annak felvállalása. A kis osztálytársnak állandó témája volt az ő cigánysága, s így a többieknek is ugyanez: az ő cigánysága.
Boldogan konstatáltam, hogy az olvasókönyvükben van cigány mese, nem is egy. Nagyon örültem, mert ezt jó alkalomnak éreztem, hogy a tanítóval, az órákon megismerhessék a cigány meseirodalmat, a történelmet, dalokat és az egész kultúrát. Nem így lett. Egy mesét ugyan tényleg elolvastak, a gyerekek susmorogtak a "cigány mese" meghatározáson, de ennyi. A tanító nem talált ebben lehetőséget. Mivel a gyerekem itthon kérdezett, hát nekiláttam én magam, hogy megmutassam neki legalább azokat a cigány meséket, amiket én ismerek.
Ugyanebben az időben akadt a kezembe egy írás Simon Krisztina nagyszerű projektjéről: egy könyvtári cigány meseszakkörről. Már az megtetszett, hogy Simon Krisztina a könyvtárát (a József Atilla Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolában) nem csak könyvraktárrá alakította, hanem egy igazi közösségi térré, ahol lehet társasozni, sőt még kártyázni is.
Az ide betérő roma gyerekek egyszer azt mondták neki: olvasnak is, de csak "valami cigányosat". Innen indult Simon Krisztina "Cigánymese szakköre". A cigány bölcsődaloktól, a Paprika és Rózsa szerelmes történetén át, a cigányság vándorlási útvonalainak tanulmányozásáig és egy papírszínházas előadás megszületéséig sok csodálatos dolog, érzés, bizonyosság, ismeret és rácsodálkozás történt meg ezeken a foglalkozásokon afölött, hogy a cigányságnak is megvan az önálló irodalma, történelme, értéket hordozó kultúrája.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról