Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Civil és könyvtári helyismeret - egymásra találtak Békéscsabán?

A legritkább esetben fordul el, hogy a Facebook-on önszerveződő lokálpatrióták, helyi hagyományok őrzőinek csoportjai között kapcsolat alakuljon ki. A közkönyvtárnak deklarált feladata a helyismereti tevékenység, de az együttműködést gyakran talán a szakmai arisztokratizmus gátolja a könyvtár irányából. Pedig az együttműködésnek több haszna lehet
1. új, virtuális közösségi könyvtárosi szerepmodell kialakulása (a közösségi médiában, elektronikus közösségekben felmerülő kurrens kérdések megoldásában segítő könyvtáros)
2. könyvtári pr; üzenete: 2.0-s rendszerben gondolkodunk, a könyvtár a helyben meglévő tudás érzékeny és értő generátora; a könyvtár közvetlenül a használókért van imázs kialakítása.
3. a civil közösségnek olyan anyagai lehetnek, amelyek kiegészíthetik a könyvtár gyűjteményét. (MG)
- A témában Kertész Zoltán nyilatkozott a KIT-nek:
A Békés Megyei Könyvtárnak jó 10 éve nincs helyismereti könyvtárosa, csupán lelkes emberei, akik ezt a feladatot elvégzik. A "Békéscsaba a múltban" link Facebook-csoporttal több interakció is volt az utóbbi időben.
Készülünk a 2018-as Békéscsaba újratelepítési évfordulóra és ennek kapcsán 100 híres csabai emberről készítünk bejegyzést a BékésWiki-be link . Az anyaggyűjtést meghirdettük ebben a csoportban is, és kaptunk javítási javaslatokat, kimaradt hírességek nevét, fotókat és teljes szócikkeket is.
Az már csak saját mánia, hogy néha-néha egy-egy kincsünket megosztom a csoporttal - régi képeket például. Természetesen ezen felül néha sikerül a beszélgetésekbe is bekapcsolódni. Hasznosnak tartom ezt a fajta kapcsolatépítést, mert sokszor a csoport olyan kutatómunkát végez, amelyet a könyvtár továbbfejlesztve hasznosíthat tartalomszolgáltatásaihoz.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról