Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Civil Vakcinainfó - lehetne civil könyvtáros infó a LibInfo után?

A LibInfo hivatalos könyvtári kezdeményezés volt: önkéntes könyvtárosok tájékoztattak a virtuális térben. Elhalt. A tanulságok nem ismertek. A Vakcinainfo viszont működik a Facebook-on. Ez több kérdést vet fel:
- Miért nem a könyvtárak oldalán jelenik meg egy ilyen szolgáltatás?
- Vajon működne-e hasonló, könyvtáros-tartalommal?
Vagy a tájékoztatás ezen területét is átengedjük üzleti, illetve civil szereplőknek, miközben sopánkodunk mellőzöttségünk és alacsony megbecsültségünk miatt? (MG)

A járvány miatt nehezebb lett választ kapni az égető egészségügyi kérdésekre. Ezt a hiányt is enyhítik - szabadidejükben, ingyenesen - a legkülönfélébb területen dolgozó szakorvosokból álló civil "vakcinainfósok" a Facebookon.
"Szeretnénk gyereket vállalni. Mielőtt belevágunk, vegyük fel a harmadik oltást?"
"Ma volt varratszedésem bölcsességfogműtét után. Szétnyílt a seb, kicsit vérzett is. A seb mélysége miatt aggódom, már végigszedtem az antibiotikumot, most újra begyulladhat?"
Néhány, nem feltétlenül a Coviddal összefüggő, de az egészségügy leterheltsége miatt a gyors válaszban nem igazán reménykedő páciens által feltett kérdés. Napi több tucat ilyen érkezik a Vakcinainfó - Az orvos válaszol privát Facebook-csoportba. Ez jelenleg közel 50 ezer tagot számlál, a felmerülő kérdésekre pedig harminc önkéntes szakorvos válaszol. Van köztük sebész, bőrgyógyász, fogorvos, szülész-nőgyógyász, pszichiáter, infektológus, mikrobiológus, belgyógyász és neurológus is. Közös bennük, hogy mindannyian a szabadidejükben, ingyen adnak orvosi tanácsokat.
A csoport 2020 márciusában, a koronavírus első hulláma alatt jött létre. Az akkori cél a pandémia miatt lelassult egészségügyi ellátás és az új betegség kapcsán felmerülő kérdések online megválaszolása, támogatás és segítségnyújtás volt.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról