Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Civilek kölcsönöznek eszközöket a könyvtárban - Library of things

2017-ben 300 helyi civil dobta össze (crowdsourcing-olta) azt a 9000 fontot, amelyből elindították kölcsönzőt - Chrystal Palace Library of things link - nyitottak a londoni Upper Norwood közkönyvtárban. A könyvtárfenntartó Lambeth városrész hozzájárulásával - és a könyvtár támogatásával - a civilek befészkelték magukat a könyvtár utcafronti részébe, ahol az elektromos fűrészek, konyhai eszközök, metszőollók, kárpittisztítók, csiszológépek stb. kölcsönzése mellett kis kávézót is üzemeltetnek, igazán jutányos áron. (Lambeth önkormányzata korábban zárt már be fiókkönyvtárat - nem túl szerencsés módon link ) Így a könyvtár egyéb szolgáltatásai mellett e civil tevékenységek is hozzájárulnak a könyvtárépület forgalmához - ami könyvtárhasználatot is eredményezhet. A civilek a 104 db jó minőségű eszköz kölcsönzése mellett klubokat is szerveznek, ahol pl. ruhafoltozás, vagy a gépek javítása a téma.
A használathoz tagsági státuszt ajánlanak, amely a kölcsönzés mellé bemutatót, videó használati útmutatót, rendezvényeken való ingyenes részvételt, és az eszközök karbantartásához, tisztításához való eszközöket kínálnak. Publicitásuk érdekében blogot is vezetnek.
A könyvtár és civil eszközkölcsönzők együttműködése nem teljesen új, a KIT korábban Kanadai és USA-beli példákat is hozott. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról