Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Covid-hatás? - 5x annyiba kerülnek az angol szakmai e-könyvek, mint a papírváltozatok (olvasóink szavazatára)

A kiadók a pandémia alatt megemelték az e-könyvek árát az Egyesült Királyságban. A diákok otthon ülve kénytelenek e-könyveket olvasni. Sok könyvből viszont nincs elektronikus változat. Az egyetemi könyvtárak pedig nem tudják megfizetni az e-könyveket, ami mostanra ötször drágább lett a papírkönyvnél.
Több mint 3 ezer könyvtáros, egyetemi dolgozó és hallgató írt alá egy nyílt levelet, amely nyilvános vizsgálatra szólítja fel a "megfizethetetlen, fenntarthatatlan és elérhetetlen" akadémiai e-könyv piacot link .
Egy könyvtáros szerint a kiadók manipulálják a piacot és az árakat a Covid miatt. Például az Integrated Play-based Curriculum for Young Children tankönyv nyomtatásban 37 font (15 ezer forint), míg e-könyv formájában 480 font (196 ezer forint) és egyszerre csak egy olvasónak kölcsönözhető.
Utóbbi "újítás" a kiadóknál 2020-ban kezdődött, mikortól az áremelés mellett a könyvtáraknak nem engedik a többfelhasználós kölcsönzést. Tavaly március elején még sok kiadó engedélyezte az ingyenes e-könyv használatot, de ezt júniusra visszavonták. A kiadók kiállnak amellett, hogy nem akarnak profitot szerezni az egyetemeken a pandémia alatt. Szerintük az árazás fair, hiszen az e-könyv több funkcióval rendelkezik egy nyomtatott könyvhöz képest, és több módon használható.
A könyvtárosok szerint viszont az akadémiai kiadványok eleve nagy, kb. 40 százalékos haszonkulccsal rendelkeznek. A kutatóknak a kiadók gyakran nem fizetnek, mert eleve szükségük van a publikációkra. Ezért aránytalannak tartják az egyetemistáktól a kiadványokért elkért árat. Nem tudják megmagyarázni, miért kerülhetnek az e-könyvek ennyivel többe. A könyvtárosok gyakran előfizetéses csomagban, több száz fontért juthatnak hozzá a szükséges digitális kiadványokhoz, de a csomag nagy része azon a pár e-könyvön kívül felesleges.
Úgyhogy az oktatók elkezdték felülvizsgálni a kurzusokat. Az alapján adják a kötelező olvasmányokat az otthonról tanuló diákoknak, hogy mi elérhető számukra távolról is. Mit tudott a könyvtár megfizethető áron beszerezni. Az egyetemek körében elindult a szervezkedés, hogy nyílt hozzáféréssel elérhetővé tegyék a náluk lévő szövegkönyveket, amelyeket a saját munkatársaik írtak. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról