Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Covid segélyalapot indít a könyvtárosok egyesülete, könyvtárak számára (olvasóink szavazatára)

Két segélyalapot is indított az Amerikai Könyvtárosok Egyesülete (ALA) 2021. április elején.

1. Az ALA COVID könyvtári alap összesen 1,25 millió dolláros, amelyből 30-50 ezer dolláros támogatást kínál a költségvetés-csökkentéssel érintett amerikai könyvtáraknak link . Főleg, amelyek sok rászoruló felhasználóval foglalkoznak, például bevándorlókkal, törzsi lakosokkal. Az intézményeknek bizonyítani kell, hogy a pandémia hátrányosan érintette a költségvetésüket. Például indítottak egy programot, amelytől megvonták a támogatást. A május 20-ig megpályázható új támogatás célja, hogy a könyvtárak megtartsák a jelenlegi szolgáltatásaikat, és továbbfejlesszék azokat. Úgy mint a gyűjtemények távoli elérése, digitális oktatás, technológiai hozzáférés. Az alapot részben az Acton Family Giving támogatja a pandémiás válaszadás részeként. Másrészt az Andrew W. Mellon Alapítvány szállt be az összegbe, hogy segítse az oktatási és kulturális szervezeteket. Felismerte, hogy az újraépítésben a könyvtár az egyik legnagyobb támasz.

- A ReMember alap az ALA tagok számát szeretné
növelni link . Legalább 100 könyvtárost támogat 1 éves, nem megújuló alap tagsággal. A támogatást csak olyanok igényelhetik, akik jelenleg is tagok, vagy azok voltak az elmúlt 3 évben, továbbá most munkanélküliek (vagy tartós fizetés nélküli szabadságra küldték őket a helyzet miatt), de szeretnének visszatérni a könyvtári szakmába. A támogatást az ALA Tagsági Bizottsága indította, válaszul a kérdésekre, hogyan lehetne kifizetni a tagsági díját a célzott közönségnek. Az első 100 tagságot az ALA állja, a további támogatás pedig az ALA tagok adományától függ. Már az első héten közel 2 ezer dollár gyűlt össze az alapban és 10 jelentkezés érkezett a támogatásra. Az ALA nézőpontja szerint, ha a tagokat támogatja, azzal a szakmát támogatja. A könyvtárosok érezhetik a közösséget, közösen tanulhatnak és fejlődhetnek. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról