Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Csak annak nőtt az e-könyv-kölcsönzés, akinek volt ilyen kínálata (pl. 42%-kal)

Nagy lemaradása a magyar könyvtáraknak az e-könyvek kölcsönzésének hiánya, amely a vírusidőben különösen kínos. Hollandiában 42%-kal nőtt az e-könyvek kölcsönzése 2020-ra - írtuk link egy véve. A szolgáltatást a nemzeti (királyi) könyvtár irányítja, a többi könyvtár pedig saját felületein közvetíti azt. (MG)

- Az erős növekedés főleg a meglévő olvasóknak köszönhető - derül ki a holland Királyi Könyvtár jelentéséből. Ez a növekedés a fizikai könyvtárakban regisztrált kölcsönzések 10%-át tette ki.
Az e-könyvek használatához (online) regisztráció szükséges. Olvasójegy birtokában a könyvtáron keresztül vagy közvetlenül lehet csatlakozni a nemzeti könyvtár szolgáltatta Online Könyvtárhoz. [Az online kölcsönzést tehát nem egyedi könyvtárak biztosítják, hanem közvetítik a nemzeti könyvtár kínálatát. - MG]
A növekedés ellenére alig volt új kölcsönző. Pontosabban a növekedés csak 3% lenne. Azaz: főként a digitálisan és fizikailag egyaránt kölcsönzők tábora lett aktívabb.

2020-ban egy felhasználó átlagosan 23 e-könyvet kölcsönzött. 2019-ben ez körülbelül 15 könyv volt. Eszerint a nemzeti, azaz a Királyi Könyvtár által működtetett Online Könyvtár felhasználóinak többsége fizikailag és digitálisan is kölcsönöz, és éppen a válságidőben kezdtek el teljesen digitálisan olvasni.
A fizikai állomány jelentősége azonban nem csökkent nagyon, azért sem, mert még mindig sokkal több címet kínál.

Úgy vélhetnénk, hogy az e-könyveket inkább a fiatalabbak viszik. A valóságban azonban főleg az idősek használják őket. Ezen belül is az 50 és 60 évesek olvassák őket. Az átlagéletkor idén is növekedett; most egy évvel, a társadalom öregedése miatt. A 70 évesek mellett az e-könyv használó középiskolások, tinédzserek száma is növekszik. Az éppen olvasni tudó gyermekek (0-9 évesek) száma szintén növekszik.

Mindezek ellenére a túlnyomó többség csak papíron akar olvasni. Talány, hogy a könyvtárak újranyitása után sikerül-e visszaszerezni a fizikai kölcsönzés korábbi volumenét, vagy alacsonyabb szinten stabilizálódik. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról