Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Családfakutatás: útmutató gyanútlan könyvtárosok számára

Tapasztalatai szerint egyre több tájékoztató pont szűnik meg, de a származástannal foglalkozók nem: ugyanis emberek egyre többet és fiatalabb korban érdeklődnek e téma iránt, hiszen az információk egyre olcsóbban, kevesebb utazással és bármilyen időpontban hozzáférhetőek. A témával már tv-műsorok is foglalkoznak, illetve több olyan társaság is van (Federation of Genealogical Societies, National Genealogical Society), melynek több ezer tagja kér segítséget a könyvtártól. A könyvtárosok nincsenek felkészülve azonban, hiszen képzésük alatt erről nem tanultak. Az aktív érdeklődést nem lehet figyelmen kívül hagyni, meg kell felelni az elvárásoknak, különösen azért, mivel a kutatók látják és értékelik leginkább a tájékoztató munkát. A kutatóknak kétféle forrásra van szükségük: primer forrásokra, melyeket a levéltárak, és szekunder forrásokra (módszertani leírásokra), melyeket a könyvtárak biztosítanak. Az információk zöme online is elérhető, így egy internetkapcsolattal rendelkező tájékoztató akkor is adhat genealógiai tájékoztatást, ha az adott könyvtárnak nincs saját gyűjteménye ehhez. Nem is szólva arról, hogy bár sokan azt gondolják, ez a tudományterület csupán nyers adatokkal dolgozik (születési, halálozási, házasságkötési adatok, helyszínek), a könyvtárak és levéltárak képesek az információkat élettel megtölteni azzal, hogy hozzáteszik a kulturális környezettel kapcsolatos információkat.
A családfakutatás menete a következő: ... (Családfakutatás: útmutató gyanútlan könyvtárosok számára; ref.: Jávorka B.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról