Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Családtörténeti és helytörténeti dokumentumok beszerzése

A kanadai London Public Libraryban a városi helyismereti művek a 60-as évektől képviseltetnek nagyobb arányban, mivel a független Kanada közelgő 1967-es centenáriuma ösztönözte ezek megjelenését. A növekedés azóta is tart. Megnőtt az érdeklődés a családtörténet iránt is. Ma egy várostörténeti monográfia jellemzően magában foglalja a helyi családok történetét -- a kettő szorosan összefügg --, a genealógiai honlapok látogatottsága is magas, és a könyvtárak is mindinkább feladatuknak tartják a témában való szolgáltatást. A London Room a legkülönbözőbb típusú primer és szekunder dokumentumokkal támogatja a kutatásokat, beleértve pl. a telekkönyveket, helyi kormányzati dokumentumokat, népszámlálási adatokat, statisztikákat, telefonkönyveket, iskolai évkönyveket. A használók 90%-a kutatja elsősorban a genealógiai anyagot, és 10% a szűkebben vett helyismeretit. A kétféle anyag aránya ennek fordítottja volt az állományban, de gyorsan alkalmazkodik az igényekhez. A helyi genealógiai, helytörténeti és városvédő szervezetekkel való kapcsolattartás nélkülözhetetlen a gyarapításhoz. A könyvtárosok felhívják a figyelmet ezek rendezvényeire, maguk akár szervezőként is részt vesznek rajtuk. A helyi szervezetek nemritkán aktív gyűjtők. A kutatásaik kiadványaiból rendre adományoznak a könyvtárnak. Szintén fontos a helyi kormányzattal való kapcsolattartás. A településfejlesztés a mindenkori adottságok beható tanulmányozását igényli, és tanulmányok írásával jár együtt. A könyvtár pedig azzal, hogy régi, terjedelmes anyag megőrzéséről gondoskodik, költségektől kíméli meg a hivatalt.

Hírforrás: McClellend--, Arthur: Routes to roots. Acquiring genealogical and local history materials in a large Canadian public library = Acq.Libr. 31/32 (2004) Ref.: Könyvtári Figyelő, 2004/4. ref.: Vajda H.
2005. február 16.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=csaladtorteneti_es_helytorteneti_dokumentumok_beszerzese
Régebbi hírforrás(ok): McClellend--, Arthur: Routes to roots. Acquiring genealogical and local history materials in a large Canadian public library = Acq.Libr. 31/32 (2004) Ref.: Könyvtári Figyelő, 2004/4. ref.: Vajda H.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról