Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Csillagászatra (is) érzékenyít a székelyudvarhelyi könyvtár

Három nyelven; magyarul, románul és angolul kínálja "Napmegfigyelés" programját a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár. A 2 órás foglalkozás 5-12. osztályosoknak ajánlják. A könyvtár programjaiban általában 15 fő a határ, praktikussági okokból. "Távcsöves napmegfigyelés Lunt Solar és Schmidt-Cassegrain távcsövek segítségével. A foglalkozás egy rövid dokumentumfilm megtekintésével kezdődik, mely felkészíti a gyerekeket a későbbi teleszkópos megfigyelésre. Megfelelő időjárási viszonyok mellett lehetőség nyílik a Nap koronájának megtekintésére, napfoltok megfigyelésére, szerencsés esetben akár napfáklyák vizsgálatára is."
Mint Szőcs Endre igazgató elmondta: a távcső alkalmas arra, hogy a beállítás után kövesse a megfigyelt objektumot. Azaz: nem fordul elő, hogy az első gyerek által még jól látott kép a Föld forgása miatt egyre kevésbé lesz a tárgymezőben. Az ugyanis folyamatosan korrigálja természetes elmozdulást, így nem töri le állítgatással a megfigyelők lelkesedését.
A KIT megtudta továbbá, hogy a bemutatók jellemzően nem iskolai órák, hanem azokon kívüli programok keretében valósulnak meg. Céljuk nem a szisztematikus oktatás, hanem a gyerekek - vagy felnőttek - kíváncsiságának felkeltése.

A könyvtár 22 programot tartalmazó tájékoztató anyagának bevezetője (melyből a napmegfigyelés is választható): "A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár nevében örömmel hívom fel a figyelmüket az intézményünkben zajló tevékenységekre, melyeket Önök is igénybe vehetnek "iskola másként" hét, osztályfőnöki óra vagy akár módszertani nap keretében. Jelentkezni a 0266-218332, 0759-020457 telefonszámokon, vagy a biblioudv@yahoo.com címen lehet. Programjainkat, szolgáltatásainkat nyomon követhetik a link honlapcímen, valamint a könyvtár Facebook oldalán."

Kapcsolódó: Tudományos élményközpont Békéscsabán link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról