Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Csökkenő állományméret: nagyobb hatékonyság és e-könyvek Zalaegerszegen

Csökkent a raktárterület és az állomány a BGF PSZK új zalaegerszegi könyvtárában. Kérdezősködésünkre a projekt informatikai vezetője válaszol. -- A csökkentésből nem lett-e imázscsökkenés, fenntartói fejcsóválás?
Szabó G. Tibor: A raktárak a felhasználók és fenntartók számára sem túl érzékelhető dolgok, ráadásul nálunk a raktárból kiadni valamit legfeljebb 2 percet jelentett. A csekély raktári állomány felszámolása. Inkább a teljes gyűjteményre vonatkozó, visszatérő fenntartói, VIP látogatói rádöbbenés érdekes, hogy 'milyen kicsi!'. A fenntartói szemléletben máig tetten érhető bizonyos méretközpontúság: a nagy, a sok jobbnak tűnik...
Képzési célú szakkönyvtár vagyunk, a gazdasági területen is szűkebb spektrumra fókuszálunk, 1300 fős olvasótáborral. Nem kell nagyobb, inkább még frissebb gyűjtemény. Ha meg az e-könyvtári jövőt nézem, a gyűjteményhez elég lenne egy erős szerver redundáns, 2-5 TB-s NAS-sal a dokumentumok eléréséhez, valamint egy 100 m2-es, szuperkényelmes fogadótér 2-3 információs mentorral (alias könyvtárossal). A hallgatóknak lenne egy nettopjuk vagy tábla PC-jük és kábelnélküli hálózatból kapnák a tanulás kollaborációra kihegyezett szak- és alkalmazói szoftvereit (a Google Apps analógiára Suli Alkalmazásokat). Persze lenne egy e-könyv olvasójuk is, hogy a szövegek tanulása kényelmesebb és energiatakarékosabb legyen.
Itt az idő, hogy a felsőoktatási könyvtárak e-könyv olvasó eszközöket is vegyenek akár több típusból, hogy támogassák a hallgatók szocializációját az e-olvasásra, valamint akár kölcsönözzék is a szükséges eszközhátteret. Hát nem lenne igazán korszerű? Ám ez nem megy egy olyan oktatáspolitika nélkül, mely hatékonyan ösztönzi a tankönyvek, jegyzetek stb. elektronikus kiadását és olcsó vagy ingyenes terjesztését...

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról