Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Csökkenő könyvtárhasználat -- OCLC-adatok

Az OCLC 2010-es adatai... Nem túl frissek, de tekintve a begyűrűzési időt, érdemes nézegetni őket...
Már 2005-ben is csak a felhasználók 1%-a kezdte az elektronikus keresést a könyvtári weboldalakon, és ez az arány 2010-re nullára csökkent.
- A használók 91%-a elégedett a keresőrobotok által szolgáltatott találatokkal (ha kételyeik vannak, akkor is legfeljebb más keresőrobotokkal ellenőrzik az adatokat), az amerikaiak 69%-a gondolja úgy, hogy ezek a találatok éppen olyan megbízhatóak, mint a könyvtári információk.
- A megkérdezetteknek 21%-a mondta azt, hogy kevésbé használja most a könyvtárakat, mint 5 éve. (Ugyanakkor tisztában voltak azzal, hogy a könyvtárak fő feladata az információszolgáltatás.)
- A főiskolások esetében az egyes referenszművek használata 25%-kal esett vissza, a kutatásaikhoz 13%-kal kevesebben kértek segítséget a könyvtárosoktól, az adatbázisok könyvtári használata 9%-kal esett vissza, a nyomtatott kiadványokat 6%-kal kevesebben használták, és még a szórakoztató olvasmányoknál is volt egy 4%-os visszaesés.
- A megkérdezettek egészét tekintve 39-ről 28%-ra esett vissza a kutatáshoz való segítségkérés; a könyvtáron kívüli szakértőktől való segítségkérés (ask-an-expert) öt év alatt 15-ről 43%-ra nőtt (ez 186%-os növekedés), miközben a könyvtári online referensz igénybevétele (ask-a-librarian) 10%-ról 8%-ra csökkent.
- Ennek alapján arra lehet számítani, hogy a könyvtárak online használata 2034-re meg is szűnik. Ugyanez a visszaesés tapasztalható az elektronikus folyóiratok és az online adatbázisoknál is (kivéve a 18-24 éves korosztályt, ahol ez a szám 53-ról 58%-ra emelkedett). A közösségi oldalakon a könyvtárak is megjelentek, de a reagálásuk nem elég gyors és nem eléggé összehangolt. (ref.: Mándy G.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról