Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Csökkenti-e a hatékonyságot, ha valaki tanulás vagy munka között zenét hallgat?

Az igen és a nem tábornak egyaránt elkötelezett tagjai vannak, és a kutatási eredmények is megoszlanak - nem véletlenül. Egy friss kísérlet azt derítette ki ugyanis, hogy erre a kérdésre egyszerűen nincs általános válasz. A Curiosity.com által idézett, de az Amerikai Pszichológiai Társaság oldalán is elérhető tanulmány készítői egyetemistákon tesztelték, miként hat egy-egy zene eltérő személyiségtípusokra, különböző feladatok elvégzése közben. Olykor csöndben dolgoztak, máskor egyszerűbb, majd komplexebb zenét hallgattak, és mindezt banális, illetve nagyobb figyelmet igénylő munka közben. A kutatás különlegességét adta, hogy mindezt összevetették azzal, mit mondtak önmagukról az alanyok, ha azt kérdezték, mennyire érzik fontosnak a külső hatások befogadását - például a telefonok nyomogatását tévézés közben - egy-egy tevékenység elvégzése közben. A legfőbb megállapítás pedig az volt: óvd meg maga attól, amit szeretsz. Kiderül ugyanis a többi között, hogy a feladatoknál éppen azok teljesítettek jobban csöndben dolgozva, akik egyébként a mindennapi életben megosztják a figyelmüket. Egységes recept még sincs, se a szülő, se a gyerek nem hivatkozhat tudományos érvekre, ugyanis minden a személyiségtől függ. Ezt a vitát jórészt abba lehet tehát hagyni.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról